středa 9. ledna 2019

Napětí - Naomi Aldermanová

Počet stran - 360
Vydáno - Argo

Všechno začíná jiskrou - dospívající dívky mezi 14 a 15 lety v sobě objevují schopnost vypouštět z konečků prstů elektrické výboje. Lékaři posléze zjistí, že se jim u klíčních kostí vyvinul svalový orgán generující elektřinu, podobně jako je tomu u elektrických úhořů. Chlapci jsou bezbranní - kvůli bezpečnosti jsou ihned izolováni v chlapeckých školách. V některých částech světa propukají krvavé revoluce. Dívky se v používání elektrického napětí zdokonalují a probouzejí tuto schopnost i u starších žen.


Napětí mě velic zaujalo svým tématem, svět v rukou žen a striktní matriarchát. Toto téma v knihách je dost ojedinělé a otázka genderové rovnosti stále dosti palčivá, tak jsem si Napětí prostě musela přečíst. Navíc se mi moc líbí obálka knihy, která už ledacos napovídá. I pod přebalem najdeme pěkne zpracovaný hardback.

Příběh je vyprávěn z pohledu několika postav, takže se ocitáme v různých místech, postavy jsou odlišné i věkem a kromě toho, že většina postav jsou ženy, jeden z úhlů vyprávění příběhu je i mužský. Setkáváme se starostkou, novinářem, dívkou, která byla zneužívána svými rodiči a dívkou, jež byla svědkem vraždy její matky. Každá postava si jde svou cestou ale i tak spolu postavy úzce souvisí a jejich části se prolínají.

Musím říct, že na začátku mě kniha opravdu oslovila. Byla psaná příjemným lehkým stylem. Postavy se pěkně pamatují. Napětí vlastně začíná nevinně, dívky a ženy jsou nesmělé, mnohdy utlačované a postupně v sobě nacházejí nejen jejich zvláštní schopnost v podobě klubka, ale stejně tak i odvahu, Odvahu zničit patriarchát a začít se mstít. V knize se skvěle stupňují charaktery postav a atmosféra. Poklidný děj ze začátku se postupně mění mnohdy v opravdová jatka. Dalším plusem v knize jsou nejrůznější ilustrace a deníkové záznamy, které taky knize dodávají na atmosféře.

Bohuže ale kniha měla pro mě pár mínusů. Mnohdy mi vadily sexuální scény, které se v knize chvilkami jen opakovaly a nepřinesly do děje nějaký zvrat. Na to, jak měla kniha slibný začátek, jsem měla pocit, že konec byl takový nedotažený. Že autorka rozjela příběh, který vlastně moc nevěděla, jak ukončit, tak to utla velice jednoduchým a předvídatelným koncem. Z tohoto tématu šlo vytěžit mnohem více, dle mého názoru.

Napětí určitě doporučuji všem fanouškům dystopií. Myslím, že kniha ale víc osloví ženy než muže. Zároveň i příznivci feminismu si přijdou na své. Napětí sice pro mě není knihou roku, ale tento příběh stojí za přečtení a určitě i sám čtenář běhěm příběhu se zamyslí, co by mohlo nastat, kdyby se tento příběh stal skutečností.

HODNOCENÍ - 4* z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...