neděle 5. prosince 2021

Později - Stephen King

Počet stran - 336

Vydáno - Beta

Syn svobodné matky, Jamie Conklin, nechce nic víc než prožít obyčejné dětství. Jenže Jamie není obyčejné dítě. Jamie se narodil s nadpřirozenou schopností, matka ho ale nabádá, aby to tajil. Může vidět to, co nikdo jiný nevidí, a naučit se to, co se nemůže naučit nikdo jiný. Ale cena za užití této schopnosti je vyšší, než si Jamie dokáže představit. Zjistí to ve chvíli, když ho detektiv vtáhne do pronásledování vraha. 


Stephen King a děti s nadpřirozenými schopnostmi, tyto dvě věci k sobě nepochybně patří. Může to působit, jako již vyčerpané téma, ale nenechte se zmást, autor má stále co nabídnout a čtenáře o tom přesvědčil v novince Později.

Jamie je na první pohled obyčejný malý kluk, který vyrůstá pouze se svou matkou, která si neodepře sklenku vína a stále častěji ji navštěvuje kamarádka a policistka Liz. Jamie se snaží vše pochopit a situaci mu neulehčuje ani fakt, že vidí duchy a dokáže s nimi komunikovat. Před okolím to tají, ale jeho matka i Liz zjistí, že by tuto skutečnost mohly využít ve svůj prospěch. Vše se zkomplikuje ve chvíli, kdy Liz zatáhne Jamieho do vyšetřování vraha.

Později je sice útlá kniha na Kingovy poměry, ale věřte, že každou stránku budete hltat a milovat. Mně tahle knížka neskutečně sedla už od první strany a příběhu jsem propadla. Jamie byl opravdu sympatický, přemýšlivý, budete mu všechno věřit a vše s ním prožívat. Snaží se vyrovnat nejen s duchy, ale i nelehkou životní situací. Vidí, jak se jejich rodinná finanční situace zhoršuje, matka stále víc pije a vztah s Liz je čím dál více divoký.

Samozřejmě jak už to i Kinga bývá, ani tady nechybí pomyslný souboj dobra se zlem, i když zde je popsán relativně mírně, ale dle mého o to víc čtivěji a poutavěji. Později je kniha, u které si pravděpodobně nebudete okusovat nehty hrůzou, přesto příběh dokáže být mrazivý, znepokojivý a duchové nejsou to jediné, co Jamieho ohrožuje.

Později rozhodně doporučuji všem čtenářům, kteří mají rádi duchařiny. Myslím, že tato knížka může sednout i čtenářům, kteří běžně Kingovu tvorbu nevyhledávají nebo s ní teprve chtějí začít. Na 336 stranách se vám otevírá skvělý příběh, autor netlačí na pilu, vše plyne pozvolně, ale přesto víte, že se blíží dramatický konec.

Za knihu posílám obrovské díky do nakladatelství Beta a Později můžete zakoupit ZDE.

HODNOCENÍ - 5 * z 5 *.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...