neděle 24. října 2021

Zatímco hudba hrála - Nathaniel Lande

Počet stran - 504

Vydáno - Beta

Snil o tom, že hudba má moc všechny zachránit před čímkoli, co přijde, ale pravdou bylo, že zatímco hudba hrála, vzali jim všechno Příběh dospívajícího chlapce česko-německého původu Maxe Muellera odehrávající se v Praze během druhé světové války byl inspirován skutečnými událostmi, které se nesmazatelně zapsaly do českých dějin.


Max je obyčejný dospívající kluk plný ideálů, který miluje hudbu. Hudba jeho život značně ovlivňuje a vidí hudbu doslova všude. Seznámí se s dívkou jménem Sophie a vše se zdá krásné. Jenže blížící se válka začne ovlivňovat jeho život. Sophie je z Vídně nucena se přestěhovat do Terezína. Maxův otec Viktor vstupuje do německé armády a začne s nastupujícím režimem sympatizovat čím dál víc. Hans Krása, Maxův nejlepší přítel, proti nacismu protestuje a nesouhlasí s ním. Na čí stranu se má Max přiklonit? Podaří se mu Sophii z Terezína dostat?

Zatímco hudba hrála je opravdový čtenářský koncert. Celý příběh je melancholický, sentimentální a poetický. Hudba na Vás v knize bude provázet doslova na každé stránce. Autor úžasně popisuje postupně zhoršující se politickou situaci, jak se obyčejný život lidí pomalu, ale jistě, mění v peklo na zemi. Německo nabývá na síle, stejně jako stoupenci nacismu a začínají se měnit i charaktery postav, což je v knize opravdu krásně a dost věrohodně zachyceno.

Knihy z války jsou dost často plné nejrůznějších drsných scén. To v této knize moc nenajdete. Hrůzy války jsou zde nastíněny, ale autor nezachází do nějakých detailů, které by mohly čtenáře znepokojit. Samozřejmě je zde nastíněn život v Terezíně i to, co se dělo v Osvětimi, ale v dost mírné formě. Primárně zde totiž hraje roli příběh Maxe a jeho nejbližších, tudíž se čtenáři dostává pohled na válku z různých stran. Je zde také krásně ukázáno, jak Max postupně přichází o svoje iluze a naivitu a je nucen některým věcem čelit tváří v tvář, bojovat za svou lásku a dospět. Zároveň sledujeme neutuchající odvahu postav svým osudům čelit a do poslední chvíle některé věci změnit.

Pokud jste milovníci nejrůznějších citátů, zde si přijdete na své. Zatímco hudba hrála je plná nádherných myšlenek, které stojí za poznačení. I když má kniha přes 500 stran, byla jsem překvapena, jak lehce a příjemně se kniha četla. Jedinou drobnost, kterou bych příběhu vytkla, je ta, že autor mnohdy pro samé popisy a poetický jazyk, jakoby zapomínal posouvat děj dál, tudíž na začátku celkem trvá, než se stane něco zásadního a Vy se v příběhu dobře zorientujete. Ale to je opravdu drobnost a pokud zvládnete trošku delší začátek, otevře se Vám opravdu nádherný příběh, po jehož dočtení budete v úžasu.

Zatímco hudba hrála je příběh pro čtenáře, kteří hledají fiktivní příběh z války, který se opírá o reálné historické základy. I když byla válka plná hrůz, dočtete se zde zejména politikaření, jak se válka projevovala v Čechách, Německu anebo v Anglii a jaký vliv všechny tyto události měly na obyčejného člověka. Do příběhu se snadno začtete a budete za postavy dýchat a držet jim pěsti, aby všechno zvládly.

Kniha Zatímco hudba hrála vychází 1.11. u nakladatelství Beta a titul můžete objednat ZDE.

HODNOCENÍ - 5 * z 5 *.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...