čtvrtek 14. října 2021

Žhářka - Stephen king

Vydáno - Beta

Počet stran - 360

Andy McGee utíká se svou osmiletou dcerou před agenty tajné vládní organizace Dílna. Utíká pro to, že před mnoha lety se se svou budoucí manželkou zúčastnil pokusu s novou syntetickou drogou P6. Poté se u něj vyvinula mírná schopnost mentální dominance a jeho dcera Charlie má velmi silnou schopnost pyrokineze. Agenti Dílny se neštítí žádné špinavosti, včetně vraždy, aby malou Charlie dostali do svých laboratoří.


Stephen King velice rád zpracovává tématiku dětí s nadpřirozenými schopnostmi. Přesvědčit Vás o tom mohly už například knihy Carrie nebo Ústav. Žhářku jsem četla poprvé a měla jsem od ní velká očekávání, která byla naplněna.

King čtenáře na začátku Žhářky hodí rovnou do akce. A vy se na tuhle pomyslenou udičku samozřejmě chytnete a chcete vědět, co bude dál a budete dychtivě otáčet jednu stránku za druhou. Vládní agentura, pokusy na lidech a holčička Charlie, která díky těmto pokusům ovládá pyrokinezi. Jelikož je Charlie malá holčička, nemá svou schopnost tak zcela pod kontrolou a občas se jí to vymkne z rukou. Charlie je pro vládní agenturu velkým lákadlem a chtějí ji získat. A tak se musí se svým otcem vydat na útěk. Ve Žhářce vidíme nejen jejich útěk napříč Amerikou, ale vidíme i boj i vnitřními démony, silný vztah mezi otcem a dcerou, jejich vzájemnou podporu, ale stejně tak jejich sdílený strach a obavy.

Žhářka je jednou z knih, která Vám na poměrně málo stranách dokáže nabídnout silný příběh. Nečekejte žádný horor, tahle Kingovka je spíš založena na pocitech, obavách, strachu a touze tomu všemu uniknout. Právě v tom však vidím tu největší sílu celého příběhu. A samozřejmě nechybí ani bravurní epické finále, ze kterého jsem měla husí kůži.

Jediné, co bych knize vytkla, je míst kolísající tempo. U takto krátké knihy bych to tempo brala trošku vyrovnanější, ale to je pouze taková drobnost.

Komu bych knihu doporučila? Každému, kdo chce zajímavý příběh s neobvyklým námětem a má rád odvážné děti v hlavní roli. A také fanouškům Stranger things. Proč? Nemohla jsem se ubránit dojmu, že z celého příběhu na mě působila přesně taková atmosféra jako ze zmíněného seriálu.

Moc děkuji nakladatelství Beta za poslání knihy recenzi. Žhářku můžete zakoupit ZDE.

HODNOCENÍ - 4 * z 5 *.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...