neděle 10. října 2021

Nalezenec - Stacey Halls

Vydáno - Beta
Počet stran - 328

Londýn, rok 1754. Šest let poté, co Bess Brightová ponechala svou novorozenou dceru v londýnské nemocnici Foundling Hospital se pro ni vrací, v obavách, zda děvčátko během této doby nezemřelo, jako se to stalo už tolika odloženým dětem. V nemocnici se ale dozvídá, že si holčičku už někdo vyzvedl. Kdo to byl a proč to udělal?


Jestli máte rádi barevné, blyštivé obálky, tak knihu Nalezenec nemůžete minout, protože Vám v regálu knihkupectví určitě padne do oka. Mě osobně tato kniha velice příjemně překvapila nejen samotnou obálkou a předsádkou, ale i příběhem, který byl z mého pohledu opravdu povedený.

Na začátku příběhu se setkáváme s Beth, mladou svobodnou matkou, která se živí prodejem krevet a žije se svým otcem a bratrem v chudých poměrech. V 18. století byly svobodné matky pro společnost skandální a tyto ženy často dávaly svoje novorozené děti do nemocnic, která fungovaly na způsob dnešních dětských domovů. To je právě případ nemocnice Foundling, kam matky svoje děti odkládaly, právě jako Beth. Mnoho matek si dítě nemohlo dovolit kvůli finančním důvodům a tato nemocnice nabízela, že se matka může pro svoje díte vrátit, jakmile se její situace zlepší. Jedinou podmínkou byla úhrada poplatku za dosavadní péči nemocnice o dítě. Beth se po šesti letech do nemocnice vrací vyzvednout svoji dceru, jenže se dozvídá, že její dcera už v nemocnici dávno není. Beth se navzdory svým chudým poměrům a omezeným možnostem snaží svou dceru vypátrat. V druhé dějové lince sledujeme botahou Alexandru, která má malou šestiletou dcerku.

Nalezenec mě velice mile překvapil. Autorka píše dost popisným a květnatým jazykem, čehož jsem se na začátku trošku bála. Obavy byly zbytečné, jelikož byl tento styl na čtení velice příjemný a celý příběh působil ještě víc věrohodně a já měla chvilkami pocit, jako bych se opravdu nacházela v Londýně v 18. století. Bylo znát, že Stacey Halls měla tohle období dobře nastudované a věděla, o čem píše. Takže i když se jedná o historickou fikci, opírá se o reálné základy.

Jak jsem už zmínila, v knize se střídají části o Beth a Alexandře. Mě osobně bavila trošku více dějová linka Beth, jelikož zde byla bravurně vylíčena tehdejší chudoba, zoufalost a neskutečná odhodlanost Beth, která i s velice omezenými prostředky, chtěla po svojí dceři pátrat a nevzdávala se.

Nalezenec vypráví životní příběhy svou velice silných ženských hrdinek. Příběh sleduje jejich vzestupy i pády a v neposlední řadě i odlišné poměry a povahy. Kniha plyne pozvolna, není to příběh nabitý akcí, ale právě to je na příběhu krásné. Pokud chcete poznat Londýn od těch nejšpinavějších koutů až po luxusní sídlo, pusťte se do Nalezence, který Vám tohle všechno nabídne.

Za knihu moc děkuji nakladatelství Beta a knihu Nalezenec můžete objednat ZDE.

HODNOCENÍ - 4 * z 5 *.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...