neděle 9. května 2021

Dallas 63 - Stephen King

Vydáno - Beta

Počet stran - 736

Stephen King zve čtenáře na cestu časem do 50. let minulého století až ke dni, kdy bude JFK zastřelen, ledaže... Hlavní hrdina knihy se vydá zpět časem, aby se pokusil vraždě zabránit. Jake Epping, pětatřicetiletý učitel angličtiny, dostane od studenta Harryho slohovou práci pochmurný drásavý příběh o jisté noci před padesáti lety, kdy se jeho otec vrátil domů a kladivem zabil matku, sestru a bratra... Jake se vydá na šílenou misi, při níž se má pokusit změnit běh událostí. A tak začne Jakeův nový život, porušující všechna běžná pravidla času.


Další kniha z pera Stephena Kinga se dočkala nového kabátku. Tentokrát v reedici vyšel Dallas 63, který je u čtenářů velice oblíbený, navzdory tomu, že jedná o dost obsáhlý příběh.

Jake Epping je učitel angličtiny, svou práci mnohdy miluje i nenávidí. Jake si prošel rozchodem a tak nějak životem proplouvá. Jednoho dne vyrazí na pivo k Alovi a tahle návštěva mu změní život. Al Jakeovi svěří tajemství, dokáže ho přenést v čase do padesátých let minulého století. Co kdyby JFK v roce 1963 nebyl zabit? Jenže co když může taková změna naprosto zvrátit historii? A co teprve když chce Jake odvrátit válku ve Vietnamu?

Velice se mi líbilo, že King v první části knihy zmiňuje městečko Derry, které čtenáři již dobře znají z díla TO. Dallas 63 je neskutečně propracovaný a komplexní příběh. Téma cestování časem je na Kinga dost neobvyklé, ale je vidět, že autorovi zpracování nedělalo žádné problémy. Celý příběh je ve výsledku dost dramatický, ale nechybí ani humorné chvilky. Velkým překvapením pro mnohé bude i romantická linka, ale nějakou přeslazenou červenou knihovnu opravdu nečekejte. King dokáže precizně popsat dobu padesátých let minulého století, takže si čtenář bude připadat jako by v minulosti byl přímo on sám.

Přece jen jsem dvě výhrady k příběhu měla. Pro mě byl Dallas 63 dost při zemi. Postrádala jsem klasické Kingovo napětí, které mám v jeho knihách tak moc ráda. A druhá věc byla rozsah knížky. Více něž 700 stran mi dalo dost zabrat a některé pasáže trošku proškrtat by pravděpodobně neuškodilo. Ale i v tomto rozsahu knihy se mi podařilo najít pár velmi zajímavých myšlenek či citátů.

Závěrem však musím rozhodně uznat, že se jedná o velmi vydařenou fikci z alternativní historie. Jestli máte rádi obsáhlé knihy a téma cestování časem či konspirační teorie, Dallas 63 vám nepochybně sedne. 

Za Dallas 63 posílám velké díky do nakladatelství Beta a knihu můžete zakoupit ZDE.

HODNOCENÍ - 4 * z 5 *.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Noční směna - Stephen King

Počet stran - 376 Vydáno - Beta Dvacet příběhů, v nichž nic není, jak se zdá, a temné stíny noci pronikají i do bezpečného světla dne. Přízn...