úterý 13. října 2020

Závan klíčovou dírkou - Stephen King

Vydáno - Beta

Počet stran - 248

Čtenáři cyklu Temná věž se zde znovu setkají s Rolandem z Gileadu a jeho ka-tet: Eddiem, Susannah, Jakem a Ochem. Při jejich putování po stezce Paprsku je zastihne prudká bouře, která je donutí nějakou dobu setrvat v úkrytu. Venku skučí vichr a praskají stromy, a Roland zatím vypráví ne jeden podivný příběh, ale dva, a vrhá jimi fascinující světlo na svou těžkou minulost.


Série Temná věž pro mne byla mnohdy nelehký čtenářský oříšek, ale i přes všechny útrapy jsem si dočetla do konce, za což jsem na sebe patřičně pyšná. Série je úžasná a tohle fantasy putování je návykové, stejně tak je místy i dlouhé a náročné. Za to Vás však bude čekat spousta napínavých situací a skvěle propracovaný příběh.

Závan klíčovou dírkou se odehrává mezi čtvrtým a pátým dílem Temné věže. Opět se potkáváme s Rolandem a jeho partou. Nechyběl ani můj oblíbenec brumlák, který je tentokrát velice neklidný. Proč? Protože cítí Smrtidech, což je nebezpečná vichřice, před kterou je nutno se ukrýt. A to se Rolandovi, Eddiemu, Susannah, Jakeovi a brumlákovi Ochovi podaří. Úkryt najdou v opuštěné budově města a Roland se pouští do vyprávění příběhu z jeho mládí, kdy byl jako mladý a nezkušený pistolník poslán do westernového městečka, kde řádí bestie, která vraždí lidi. Setkává se s chlapcem Billem, který je vyděšený a proto se Roland rozhodne Billovi vyprávět příběh zvaný Závan klíčovou dírkou, aby chlapce uklidnil. Takže se jedná o takovou pohádku v příběhu.

Mnoho čtenářů má obavy, že se v tomto dalším díle rozvíjí nový příběh a bude to v sérii zmatené. Toho se rozhodně nemusíte bát. Kniha je taková jednohubka, má necelých 250 stran a řekla bych, že je to spíš příjemné zpestření příběhu, než nějaká komplikace v příběhu, díky které byste měli ztratit přehled. I když je tento díl psán trošku jiným způsobem než zbytek série, skvěle mi do universa Temné věže zapadl.

Líbilo se mi, že tohle malé rozšíření a zpestření Temné věže bylo místy až pohádkové a hodně dobře se četlo. Je pouze na Vás, jestli se rozhodnete tuto knihu zařadit jako díl 4.5 a nebo si jej dáte jako jednohubku po dočtení série. Autor tvrdí, že si Závan klíčovou dírkou může přečíst i čtenář, který ze sérií Temná věž nemá žádné zkušenosti a nečetl žádný díl. No, možné to je, ale já osobně bych to příliš nedoporučovala, protože by Vám utekla spousta souvislostí, informací a to by byla opravdová škoda. Takže pokud teď nemáte plány na dlouhé, ponuré podzimní večery, je nejvyšší čas se do této série pustit.

Pokud Vám Závan klíčovou dírkou chybí v knihovně, můžete knihu zakoupit ZDE. A tímto moc děkuji za poskytnutí knihy na recenzi.

HODNOCENÍ - 4 * z 5 *.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...