středa 1. ledna 2020

Zlatá zrnka - Osho

Vydáno - Beta - Dobrovský
Počet stran - 192

Unikátní výbor z promluv mistra Osha.
Krátké postřehy, pronikající do největší hloubky lidského nitra, nám dávají možnost zamyslet se nad zásadními otázkami života a pochopit vlastní podstatu i jedinečnost. Osho nabízí doslova zlatá zrnka pravdy, pramenící z jeho osobních zkušeností a z hlubokých duchovních prožitků, které jsou zároveň spjaty s běžným životem, a proto nám pomáhají zvládat každodenní situace a nadhledem a humorem.


Máme tady nový rok a to je ideální příležitost na předsevzetí. Spousta z nás chce zhubnout, více šetřit (například nenakupovat tolik knihy, že) a nebo se chce duchovně rozvíjet a pracovat na sobě. Pokud patříte mezi ty, kteří chtějí pracovat na svém duchovním rozvoji, tak Zlatá zrnka jsou pro Vás.

Pokud nevíte, kdo je Osho, tak se jedná o duchovního učitele a guru z Indie, který údajně dosáhl osvícení. Zároveň se jedná také o lehce kontroverzní osobu, která měla sbírku Rolls - Royců, která čítala přes 90 kousků. Zároveň také nebyl zrovna příznivec USA a označil tuto zemi za monstrum, které musí být umlčeno dříve, než přivede svět k zániku. V lednu 1990 Osho umírá s tvrzením, že byl otráven. Jiné zdroje tvrdí, že trpěl HIV a cukrovkou.

Oshovo učení se zakládá na meditaci. Je zajímavé, že sám není autorem žádné knihy, ale všechny knihy vznikly jako přepisy jeho proslovů. Apeluje na to, že je nutné opustit minulost a budoucnost a je důležité se soustředit na přítomnost. Což mnozí z nás občas neděláme.

Teď ale k samotné knize. Jedná se o úryvky z promluv Osha. Což se mi líbilo, protože v knize jsou různé kratší či delší úvahy na nejrůznější témata. Osho se zabývá například láskou, partnerskými vztahy, ale také například smrtí, pomíjivostí věcí anebo přátelstvím. Osho se nevyhýbá ani názoru na dnešní svět a společnost.

Musím říct, že se mi Zlatá zrnka moc líbila. Je to kniha různorodá a myšlenky v ní jsou velmi zajímavé. Nebudu tvrdit, že tato kniha Vám zázračně změní život, protože to ani není možné. Ale rozhodně Vás donutí se zamyslet. Také Vám ukáže trošku jiný pohled na některá témata. A takové knihy mě vždycky baví.

Takže pokud chcete nějakou duchovní literaturu, která zároveň není nijak složitá a není to žádná bichle, tak Zlatá zrnka jsou přesně to pravé. Určitě je kniha i skvělý dárek pro někoho, koho tyhle věci zajímaví. Já osobně si ráda přečtu i další knihy Oshových promluv.

Pokud si chcete Zlatá zrnka pořídit, tak můžete na na e-shopu nakladatelství Beta, kterému moc děkuji za knihu na recenzi.

HODNOCENÍ - 4 * z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...