neděle 29. prosince 2019

Až to budeš číst - Mary Adkins

Vydáno - Beta - Dobrovský
Počet stran - 408

Iris Masseyové je třicet tři let. Má velké plány do budoucna, novou lásku… a rakovinu. Zbývá jí pár měsíců života. S blížícím se koncem se pokouší mimo jiné vyrovnat psaním blogu. Její přítel a šéf Smith Simonyi o tom neměl ani tušení; protože však jedním z posledních přání Iris bylo, aby její texty zveřejnil, nezbude mu, než se o to s pomocí Irisiny starší sestry Jade a nového kolegy Carla Van Snydera pokusit. Společné sdílení vzpomínek jim překvapivě přinese víc, než by čekali.


Rakovina, téma, které je v knihách vždy těžké a smutné a nejinak tomu je i v knize Až to budeš číst. Sledujeme zde blog Iris, která má rakovinu a lékaři jí nedávají více než 6 měsíců života. Publikuje zde nejrůznější myšlenky, úvahy a vzpomínky. Musím říct, že některé myšlenky byly opravdu zajímavé a bude nad nimi přemýšlet i čtenář.

Kromě Iris v příběhu potkáváme i další postavy, Smith, šéf Iris, kterému zanechá před smrtí vzkaz, kde si přeje, aby její blog byl vydán. Jade, sestra Iris, která komunikuje se Smithem ohledně vydání blogu a sdílí spolu nejrůznější vzpomínky. A pak je tady Carl, stážista v PR agentuře, které šéfuje Smith. Carl vnáší do příběhu trošku humoru a jeho části příběhu jsou mnohdy velice úsměvné.

Až to budeš číst má přes 400 stránek, ale věřte, že čtení Vám bude ubíhat. Příběh je totiž psaný formou e-mailů a článků z blogu. Tato forma je velmi zajímavá a já ji mám v knížkách vždy ráda. Přijde mi, že neskutečně příběh oživí a dodá příběhu na čtivosti. Celkově se příběh skvěle čte, i když je místy opravdu smutný a chvilkami má až filosofický nádech.

Až to budeš číst vypráví o ztrátě milovaného člověka a také o beznaději a zoufalství. Stejně tak poukazuje na důležitost upřímnosti a komunikace mezi lidmi. Svým způsobem kniha také čtenáři předává důraz na sdílení smutku a nejrůznějších starostí, čtenáři se snaží ukázat, že když člověk není sám, lépe zvládá i opravdu složité a těžké životní situace.

Musím říct, že kniha pro mě byla chvilkami silný čtenářský zážitek. Autorka vše popisuje opravdu věrohodně a tak se do příběhu i postav velice rychle vcítíte. Až to budeš číst doporučuji spíše starším čtenářům, protože některé myšlenky jsou trošku těžší. Nebojte se, že byste celou knihu probrečeli. Kniha je smutná, ale je svým způsobem plná optimismu a vůle.

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Beta a knihu Až to budeš číst můžete zakoupit ZDE.

HODNOCENÍ - 4* z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...