středa 25. prosince 2019

Pistolník - Stephen King

Vydáno - Beta - Dobrovský
Počet stran - 232

Pistolník Roland je poslední střelec přízračného světa ztraceného kdesi daleko v budoucnosti. Je to svět zdevastovaný jak fyzicky, tak morálně. A právě pravdu tohoto světa, zda je skutečným podsvětím, či pouze jen děsivou alternativou světa našeho, tvrdošíjně hledá Roland. I za cenu vražd a prokletí vlastní duše. Kniha sleduje jeho honbu za mužem v černém, neboť jenom on zná cestu k Temné věži, v níž se pronikají všechny světy. To on staví pistolníkovi do cesty napřed barmanku Allii z pouštní osady Tull a pak chlapce Jakea, jejichž životy jsou jedněmi z mnoha, jimiž musí pistolník zaplatit za setkání s mužem v černém...


Už třetí rozšířené vydání Pistolníka vypovídá o úspěchu této série s názvem Temná věž. Pistolník je první díl a odstartovává celou sérii.

Roland je poslední pistolník, který neustále putuje a snaží se dohnat muže v černém, který mu je schopen ukázat cestu k Temné věži. Jak to tak bývá, není to jednoduché putování, po cestě ho stíhají různé útrapy a nechybí ani krátký románek s barmankou Allie. Také se potkává s chlapcem jménem Jake, který je údajně z jiného světa, než který zná Roland.

Rozhodně nečekejte hororový příběh. Jedná se o jakýsi fantasy western s velice zvláštní atmosférou. Počítejte s tím, že v tomto prvním díle budete mít spoustu otázek a ne všechny budou hned zodpovězeny. V knize není příliš mnoho akce, ale jedná se spíš o jakýsi úvod do prostředí a příběhu a celé vyprávění je především o putování.

Chvilkami to na mě působilo, že vlastně King ještě nemá jasnou představu, kudy bude příběh směřovat, ale věřím, že tohle v dalších dílech série pomine a už se to pořádně rozejde. I tak je Pistolník čtivý a ten pocit, že neznáte všechny odpovědi na otázky Vás při čtení tak nějak žene dál.

I když jsem velký fanoušek Kinga, tak série Temná věž mě zatím nějak minula. Ale už teď Vám mohu prozradit, že příští rok se můžete těšit na další díly a doplnit si tak knihovničky a sbírky.

Za knihu moc děkuji nakladatelství Beta a Pistolníka můžete zakoupit ZDE.

HODNOCENÍ - 4 * z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...