neděle 1. prosince 2019

Vděk - Delphine de Vigan

Vydáno -Odeon
Počet stran - 160

U nás již dobře známá a oblíbená francouzská autorka Delphine de Vigan ve svém zatím posledním díle Vděk navazuje na předchozí knihu Pouta v jakési zamýšlené volné trilogii věnované různým aspektům mezilidských vztahů. Hrdinkou jímavé, ale i humorné knihy je rezidentka domova pro seniory Michele Seldová zvaná Miška. Svérázná stařenka s duší mladého děvčete paradoxně k tomu, že pracovala jako korektorka v novinách, trpí postupující afázií, poruchou řečových schopností. Ztráta slov, která Miška nahrazuje jinými, je sice zdrojem komických efektů, ale zároveň prozrazuje leccos z její dramatické minulosti: její židovští rodiče byli deportováni a v dětství ji vychovávala cizí náhradní rodina. Miška vnímá svůj celoživotní dluh - vyjádřit těm statečným lidem svůj vděk - a cílí k tomu veškerou svou zbývající energii.


Delphine de Vigan je známá autorka, která se ve svých románech vždy zabývá nějakým vážným a důležitým tématem. Tentokrát je to slovo děkuji. Jak často Vy děkujete? Myslíte své poděkování vždy upřímně?

Miška je starší dáma, která postupně ztrácí slova. Nejprve zaměňuje jejich význam a postupně se jí z paměti ztrácí úplně. Spolu se slovy pomalu ubývá i její elán do života. Zjišťuje, že již není soběstačná a bydlet sama nezvládá. A proto jde bydlet do domova seniorů. Toto prostředí z jejího pohledu pro ni není přiliš ideální. Má zde noční můry a jeji stav se postupně zhoršuje.

Delphine je jedna z mála autorek, které umí na pár stranách rozvinout opravdu silný příběh. Popis života starší dámy, která nejprve zaměňuje a poté ztrácí slova je velmi silný. Ačkoliv jsou některé záměny slov nejprve úsměvné, postupně vidíme, k čemu celý příběh směřuje. Je to příběh plný sentimentu, vděčnosti a jakési životní rekapitulace. Autorka úžasně popisuje pocity seniorky, její představy a její vnitřní osamělost.

Vděk Vás rozbere. Donutí Vás se zamyslet. Začnete přemýšlet nad Vaším životem a nad tím, jestli jste vděční a za co. Opět nemám slov, druhá kniha od autorky, kterou jsem četla a zase je prostě úžasná. Nevím, jak to autorka dělá, ale vždycky Vás naprosto vtáhne do děje a věříte jí každé slovo a děj opravdu prožíváte.

I když Vděk není zrovna veselá knížka, určitě si ji přečtěte, protože tahle kniha si to zaslouží. Možná si probrečíte, ale věřte, že to opravdu bude stát za to.

HODNOCENÍ - 5 * z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...