čtvrtek 28. listopadu 2019

Co padá z nebe - Selja Ahava

Vydáno - Beta - Dobrovský
Počet stran - 280

Kniha o neočekávaných a nepravděpodobných změnách v životě, které se ale docela dobře mohou stát. Za slunečného letního dne spadne z nebe blok ledu a zabije ženu na verandě u domu. Osmiletá Saara a její otec se stěhují za tetou, která vyhrála v loterii. Zanedlouho vyhraje teta jackpot podruhé, ale také upadne do hlubokého třítýdenního kómatu. Skotský rybář byl pětkrát zasažen bleskem.


Edice Evropská literatura mě zatím nikdy nezklamala. Vždycky je to nějaký zajímavý příběh, po kterém bych běžně dost možná nesáhla. Každá kniha z této edice je psána úplně jiným způsobem a předkládá čtenáři úplně odlišný příběh. A kniha Co padá z nebe není výjimkou.

Co padá z nebe sleduje osud rodiny osmileté Saary, jejíž teta vyhraje ve sportce. Radost rodiny z výhry náhle střídá smutek, jelikož matka Saary nešťastnou náhodou zemře. Říkáte si, že víc náhod se stát nemůže? To jste na omylu, Saařina teta vyhraje ve sportce podruhé. Náhodou si pak začne dopisovat s mužem, který přežil úder bleskem, několikrát.

Ano, tento příběh je plný náhod a událostí, které byste ani ve snu nečekali. Také vidíme jak všechny tyto události očima osmileté holčičky, která nejraději přemýšlí o času a musí se vyrovnávat se složitou rodinnou situací.

Vyprávění je lehké, viděla jsem v něm jakousi dětskou naivitu a místy bylo až takové snové. Ale právě to dodává příběhu zvláštní atmosféru, kterou jsem si hodně užívala. V knize je mnoho zajímavých myšlenek, které Vás donutí přemýšlet. A já ráda knihy, které Vám předávají i něco navíc.

Co padá z nebe je opravdu krásná a místy až absurdní kniha. Čtenáři předkládá spoustu náhod a poukazuje na pomíjivost věcí. Pokud holdujete finským autorům, je tohle něco pro Vás. A pokud finskou literaturu příliš neznáte, je tato kniha skvělá příležitost jak to napravit. Na konci knihy si jen řeknete, že stát se může opravdu cokoliv.

Za knihu moc děkuji nakladatelství Beta a knihu si můžete pořídit ZDE.

HODNOCENÍ - 4 * z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...