čtvrtek 21. listopadu 2019

Sucho - Neal Shusterman, Jarrod Shusterman

Vydáno - Yoli
Počet stran - 384

VŠICHNI SI BUDOU PAMATOVAT, KDE BYLI, KDYŽ VYSCHLY VODOVODY. Sucho - nebo Bezvodí, jak tomu všichni říkají - už trvá nějakou dobu. Život se proměnil v nekonečný seznam zákazů: nezalévejte zahrady, nebuďte dlouho ve sprše, nepodléhejte panice. Jenže teď už žádná voda nezbývá.
Alyssina poklidná ulice na předměstí se najednou propadne do válečné zóny plné zoufalství a násilí. Když se její rodiče nevrátí domů, musí dát dohromady skupinu osob, které by se za normálních okolností asi nepotkaly, a zahájit pátrání po vodě. Každý z nich bude muset učinit neskutečná rozhodnutí, aby přežil.


Pokud znáte sérii Smrtka, je Vám autor Neal Shusterman dobře známý. Jaká je kniha, kterou napsal ve spolupráci se svým synem Jarrodem? Udržela si kniha tu pověstnou vysokou Shustermanovskou laťku?

Sucho vypráví o tom, jak dojde voda. Ano, kohoutky úplně vyschnou. To je ale ideální situace pro stále rostoucí nepokoje a možná i začátek války. Hlavní hrdinka Alyssa žije se svou rodinou na poklidném předměstí, ale Bezvodí všechno změní. Zvlášť když se jí pak ztratí rodiče a ona musí se musí pokusit přežít a nejlépe získat i něco z posledních zásob vody.

I v Suchu si Neal udržuje svou čtivost knih. V příběhu se stále něco děje a některé situace jsou opravdu velice napínavé a Vy do poslední chvíle budete trnout, jak to vlastně všechno dopadne. Zároveň zde skvěle popisuje společnost. Jak se postupně lidé stávají nebezpečnějšími a morálka upadá závratnou rychlostí.

Kniha Sucho mi přišla trošku méně promyšlená než série Smrtka. Některé věci byly nakousnuté, ale nedořešené a nebo nebyly vysvětlené praktick vůbec. A to mě trošku zklamalo.

Pokud si chcete zkrátit čekání na třetí díl Smrtky, je Sucho správná volba. Také je to opravdu dobře a čtivě napsané dystopie. Pokud si totiž představíte, že tohle by se stalo Vám, bude Vás opravdu mrazit. A musím říct, že já jsem si ke čtení vždycky musela vzít nějaké pití, pro jistotu. Usmívající se

HODNOCENÍ - 4 * z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...