pondělí 18. listopadu 2019

Guláš - Brian Kimberling

Vydáno - Beta - Dobrovský
Počet stran - 230

Kniha amerického autora, který v devadesátých letech učil v Čechách angličtinu. Autor vtipně glosuje život v Praze, vypráví o svých studentech, českých reáliích a "specialitách", zároveň prožívá milostný vztah s Angličankou, která v Praze rovněž učí anglicky a snaží se najít v Praze svůj nový domov.


Česká republika a život v ní očima Američana. To je Guláš. Spousta vtipných a úsměvných historek, které Vás zaručeně pobaví. Nicméně kromě zábavy zde vidíte i skvělý popis České republiky a zdejšího způsobu života v devadesátých letech. A co je nejlepší? Že kniha vypadá jako pivo!

Kniha má poměrně jednoduchý děj, Američan, který chce učit angličtinu a také najít sám sebe. Zároveň chce poznat místní kulturu a zdejší způsob života. Guláš je zajímavou sondou do života v Praze v devadesátých letech. Také můžete vidět, jak se zde cítí cizinec, který zde hodlá najít svůj nový začátek.

Ačkoliv knize nejsou nějaké velké zápletky a zvraty, je kniha svižná a autorův způsob vyprávění je promyšlený a sofistikovaný. Místy je kniha vtipná, ale není to takový ten humor za každou cenu.

Občas jsem měla trošku problém s dialogy, které mi někdy přišly trošku strojené a neuvěřitelné. Zároveň bych uvítala ten děj trošku svižnější a možná více záplatek, protože jsem měla pocit, že příběh plynul, ale negradoval.

Guláš určitě čtenářům můžu doporučit, zvlášť pokud devadesátá léta v Praze zažili a mají k tomuto městu vztah. Určitě kniha potěší i čtenáře, které zajímá, jak náš národ působí na cizince nebo prostě jen chcete nějaké oddechové čtení na jedno odpoledne či večer.

Za knihu moc děkuji nakladatelství Beta a Guláš můžete zakoupit ZDE.

HODNOCENÍ - 3,5 * z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...