úterý 12. listopadu 2019

Osvícení - Stephen King

Vydáno - Beta - Dobrovský
Počet stran - 392

Jack Torrance získá místo zimního správce v horském hotelu Overlook, kam se odstěhuje s celou svojí rodinou. Docela jednoduchá práce, až na jednu maličkost. V hotelu straší a postupně způsobí Jackovu posedlost. Je tu však ještě Jackův pětiletý syn Danny, který je obdařen mimořádnými telepatickými a jasnovideckými schopnostmi.


Osvícení je jednou z nejznámějších knih Stephena Kinga. A já s oblibou tvrdím, že pokud se Vám bude líbit Osvícení, bude se Vám líbit i většina tvorby autora. Pro mě je totiž tato kniha opravdu typickou knihou, kde mistr hororu a hrůzy vytahuje svoje esa z rukávu a čtenáři dokazuje, co všechno dokáže. Nyní vyšlo již třetí vydání v hard backu s nádhernou obálkou. A tahle kniha je jako stvořená na blížící se zimní večery.

Osvícení vypráví o rodině Torranceových. O Jackovi, kterému se smůla lepí na paty, jeho ženě Wendy a jejich synovi Dannym, který má dar telepatie a jasnovidectví. Společně se stěhují do hotelu Overlook, kde má Jack pracovat jako správce a Wendy věří, že právě tento krok pomůže zachránit rodinu. Ale rodinná idylka se rozhodně nekoná. Hotel Overlook je sice nádherným místem, ale minulost hotelu taková rozhodně není. Bývalý správce zde totiž zabil svou rodinu.

Stephen King zde předvádí opravdu svou nejlepší formu. Prostředí hotelu, tajuplný a děsivý pokoj 217 a samozřejmě postavy. S těmi si autor bravurně pohrává. Jack, který má problémy s alkoholem se v prostředí hotelu začne měnit k nepoznání, Danny, který má imaginárního kamaráda Tonnyho, začne vídat hrůzostrašné věci. Tato kombinace Vám nejednou nažene husí kůži a nepříjemný pocit.

Pro mě je Osvícení už takovou kultovní knihou, kterou by si měl přečíst každý fanoušek hororu. Atmosféra je každou stranou více tíživá a nepříjemná a Vy víte, že se schyluje k něčemu hrůznému. I když jsem příběh četla už podruhé, čtení jsem si užila a byla jsem nadšená. A je mi jasné, že se k tomuto příběhu budu určitě ještě mnohokrát vracet.

Za knihu moc děkuji nakladatelství Beta a knihu si můžete zakoupit ZDE.

HODNOCENÍ - 5* z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...