středa 11. prosince 2019

Doktor Spánek - Stephen King

Vydáno - Beta - Dobrovský
Počet stran - 456

Stephen King v knize Doktor Spánek navazuje na svůj předchozí román Osvícení, takže se opět setkáme se známými hrdiny. Malý Danny dospěl a přes svá dobrá předsevzetí se vydal v otcových stopách alkoholismu a záchvatů zuřivosti. Nakonec se však pití dokáže vzdát, usadí se v malém poklidném městečku a začne pracovat v domově důchodců. Zvláštní duševní schopnosti, které mu do určité míry zůstaly, mu pomáhají poskytovat útěchu umírajícím. Pomocníkem je mu kočka, která umí předvídat budoucnost, a Dan se stane "doktorem Spánkem". Nečekaně však naváže telepatické spojení s dvanáctiletou Abrou, která se na něj obrací se zoufalou prosbou o pomoc...


Milovníkům a fanouškům Stephena Kinga letošní rok opravdu přeje. Ať už je to v oblasti filmů či knížek. Kromě toho, že Doktor spánek nyní dobývá filmová plátna, vyšel v nové knižní podobě s krásnou filmovou obálkou. Musím říct, že už předchozí vydání s kocourem na obálce bylo krásné, ale tohle? To se mi líbí ještě víc.

Pouze bych chtěla zmínit, že pokud se na knihu Doktor spánek chystáte, je určitě dobré mít před tím přečtené Osvícení. Bez znalosti děje Osvícení se totiž budete lehce ztrácet a některé souvislosti Vám budou unikat.

Hlavní postavou knihy je Danny, který přežil hrůzné zážitky v Overlooku, ale zanechalo to na něm následky a některé hrůzné výjevy se mu stále vrací. V dospělosti je celkem podobný svému otci a má také vřelý vztah k alkoholu. Dar osvícení mu přes to všechno zůstal a Danny pracuje v hospicu, kde díky svému daru pomáhá lidem odejít. Zároveň také zjišťuje, že tento dar nemá jen on sám, ale také dívenka jménem Abra, která ho kontaktuje a její dar osvícení je ještě silnější než ten Dannyho. Abra má totiž velký problém, jde jí po krku Pravý rod, což jsou lidé, kteří se osvícenými dětmi živí. A v tuto chvíli se rozbíhá kolotoč dalších událostí a pořádného napětí.

Doktor Spánek pro mě byl velký čtenářský zážitek. Je to přesně ta kniha, u které jsem otáčela stránku za stránkou a hltala každé slovo a chtěla vědět, co se bude dít dál. Nechybělo ani pár scén, u kterých jsem se lehce bála a to u mě nedovede jen tak nějaká kniha. Tady prostě dostanete horor jak se sluší a patří.

V případě knihy Doktor spánek se nemusíte bát, že by se jednalo o nějaké slabší pokračování Osvícení. Syndrom druhého dílu se zde rozhodně nekoná. Obě knihy jsou skvělé a mě bavily stejně. Děsivé výjevy, tíživá atmosféra, zde je Stephen King v nejlepší formě a ukazuje čtenáři to nejlepší ze svojí tvorby.

Jediné, co bylo chvilkami slabší, byly některé kapitoly o Pravém rodu, ale to bylo spíš ze začátku a pak už jsem knize opravdu neměla vůbec co vytknout.

Jestli chcete opravdu dobrý horor, Doktor spánek je ta správná kniha. I když je kniha trošku obsáhlejší (ale to vlastně u Kinga známe), čtení Vám bude neskutečně ubíhat a nebudete chtít, aby tenhle příběh skončil. Já osobně mohu říct, že stejně tak, jak se vracím k Osvícení, tak se rozhodně budu vracet i ke knize Doktor spánek. A určitě mám v plánu se podívat i na filmové zpracování.

Knihu Doktor spánek můžete zakoupit ZDE a já moc děkuji nakladatelství Beta za poskytnutí knihy na recenzi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...