neděle 3. listopadu 2019

Srovnáno se zemí - Richard Bachman

Vydáno - Beta - Dobrovský
Počet stran - 302

Bart Dawes stojí v cestě pokroku. Prodloužení dálnice pohltí prádelnu, kde pracuje, i dům, v němž bydlel dvacet let, v němž se miloval s manželkou a hrál si se synem. Než mu však město stačí tohle všechno vzít, stanoví si jediný úkol. A bude to msta, jakou dokáže napsat jen život - a Stephen King.


Letošní rok opravdu fanouškům Stephena Kinga hraje do karet. Vychází totiž mnoho jeho knih v novém vydání. Srovnáno se zemí je jedna z knih, kterou mistr hororu vydal pod svým pseudonymem Richard Bachman, o kterém se s oblibou vyjadřuje jako o svém temnějším já.

Hlavní postava příběhu je Bart Dawes, stárnoucí muž, který už nemá vyhlídky nějaké růžové budoucnosti a tak nějak netouží už po ničem jiném, než po svém klidu. To se ale rázem změní. Jeho dům, který tak moc miluje, stojí v cestě výstavbě dálnice a musí se zbourat. A to je problém, protože Bart odmítá svůj domov opustit. Ale zrodí se mu v hlavě ďábelský plán.

Celý příběh je vlastně postaven na psychologii postavy pana Dawese. Sledujeme, jak se postupně mění, lže svojí ženě o tom, jak jim už sehnal nový dům a také mnohdy v hlavě rozpráví se svými imaginárními přáteli. Celý příběh je vlastně takové vyprávění o stupňující se depresi a propadání beznaději, která na konci příběhu opravdu vygraduje.

Srovnáno se zemí není úplně typickou knihou od Stephena Kinga, zde nenajdete žádné nadpřirozeno, zlo ani hororové prvky. Jedná se také o jednu z těch kratších autorových knih. Zároveň tohle také není kniha, která by od začátku do konce byla nabitá akcí, ale i přes to je čtivá. Nejvíce mě ale zaujal konec, kde se toho děje asi nejvíce z celého příběhu a byla jsem opravdu zvědavá, jak to vlastně dopadne. A ano, King závěr opět dovedl k dokonalosti.

Srovnáno se zemí Vám můžu doporučit. Je to trošku jiný pohled na Kingovu tvorbu, ale zároveň si zachovává čtivost, lehkost a ve čtenáři udržuje napětí a jakousi zvědavost, jak to celé dopadne a jestli se opravdu stane to, k čemu příběh po celou dobu směřuje.

Za poskytnutí knihy moc děkuji nakladatelství Beta a knihu můžete zakoupit ZDE.

HODNOCENÍ - 4 * z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...