neděle 6. října 2019

Povznesení - Stephen King

Vydáno - Beta - Dobrovský
Počet stran - 144

Scott Carey vypadá stále stejně, přesto ale neustále ztrácí na váze. Je tu také pár dalších podivností. Váží stejně v oblečení i bez něj. Se svým problémem se svěřuje doktoru Ellisovi. Kromě toho se Scott ve městečku Castle Rock, kde se odehrává celá řada Kingových příběhů, potýká s problémy s lesbickým párem, jejichž pes pravidelně vykonává svou potřebu na Scottově trávníku. Jedna z majitelek je přátelská, druhá studená jako led. Snaží se otevřít v Castle Rocku restauraci, místní komunita je však vůči homosexuálnímu páru zaujatá. Když Scott pochopí předsudečné myšlení včetně vlastního, snaží se pomoci. Nepravděpodobné spojenectví, každoroční běžecký závod a tajemství Scottova trápení nakonec probouzí v lidech, kteří sobě i ostatním "dopřávali" tolik zlého to nejlepší.


Povznesení od Stephena Kinga u nás není příliš známá kniha. Ačkoliv by si pozornost rozhodně zasloužila. Je to sice krátká povídka, ale rozhodně stojí za povšimnutí.

Povznesení má na první pohled podobný námět jako kniha Zhubni. Ale není tomu tak docela tak. Ano, hlavní hrdina Scott z neznámého důvodu pomalu, ale jistě hubne. Další zajímavost je ta, že váží stejně s oblečením i bez něj. A od těchto skutečností se odvíjí celý příběh. Scott se tomu snaží přijít na kloub, ale nedaří se mu to. Tak se tuto situaci rozhodne vzít za jiný konec a začne si plnit svoje tajné sny, chce narovnat trošku pohnuté vztahy se sousedy.

Na Kinga je Povznesení neskutečně milá kniha. Zde není žádná hrůza, ani děs a je to opravdu milý, až dojemný příběh, který je založen na mezilidských vztazích, protože právě ty tam hrají hodně důležitou roli.

A ten konec? Ten byl fenomenální! Něco takového jsem opravdu nečekala a vlastně mě to až dojalo. Což jsou i Kingovy knížky poměrně nezvyklé pocity.

Pokud s Kingem začínáte a nebo si chcete od autora prostě jen přečíst něco lehčího, Povznesení je přesně to pravé. Ale jak jsem už zmiňovala, není to typická kniha od autora, takže opravdu horor nečekejte. I tak Vás ale na jedno odpoledne kniha potěší a já vím, že se k Povznesení rozhodně budu chtít vrátit.

Za knihu moc děkuji nakladatelství Beta a knihu si můžete pořídit ZDE.

HODNOCENÍ - 5 * z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...