středa 28. srpna 2019

Lisey a její příběh - Stephen King

Vydáno - Beta - Dobrovský
Počet stran - 608

Lisey Landonová je vdova po slavném spisovateli Scottu Landonovi, nositeli mnoha literárních cen. Když se Lisey konečně po dvou letech od manželovy smrti pustí do vyklízení Scottovy pracovny, uvědomí si, jak velký kus jeho minulosti (a vlastně i minulosti, kterou prožili spolu), vytěsnila z paměti. Proč tomu tak bylo? Co ji donutilo spustit mezi přítomností a časem minulým neprodyšnou purpurovou oponu?
Teprve když se na scéně objeví šílenec a násilník Dooley, musí se Lisey vydat po stopách vlastních vzpomínek a zjistit, co to před sebou ukrývala. Tu cestu, kterou pro ni nachystal zemřelý manžel, musí podniknout - jinak nepřežije.
Lisey a její příběh, na první pohled historie obyčejného manželství, je strhující román napěchovaný silou a něhou, krvavý a zároveň nádherný.


Další kniha od Stephena Kinga získala zbrusu nový kabát! Beta - Dobrovský letos vydává poměrně hodně Kingovek a předchozí vydání některých už nejsou vůbec k sehnání a nebo za ně zaplatíte nemalé peníze. A proto nás, sběratele Kingových knížek, nakladatelství Beta - Dobrovský zachraňuje a vydává je v novém vydání. A Lisey a její příběh je jednou z nich.

Lisey a její příběh je poměrně cihlička, 608 stránek skvělého čtení od mistra hororu. Musím říct, že obálka tohoto druhého vydání se mi líbí o dost více než u prvního vydání. Je pravda, že tento paperback není zrovna knihou do kabelky, teda alespoň pro mě. Zároveň je kniha pro mnoho čtenářů dosti kontroverzní a dělí čtenáře na ty, co ji milují a nebo na ty, co ji nenávidí. Můžete si říct, že tak je to přece u každé knihy, to ano, ale zde se mnohdy rozcházejí názory i milovníků Stephena Kinga.

Lisey je již dva roky vdova po slavném spisovateli Scottu Landonovi. Lisey se se ztrátou manžela vyrovnává velice těžce. Neustále vzpomíná a nechce tuto skutečnost přijmout. Rozhodne se protřídit manželovu pozůstalost v pracovně. Stále má pocit, jakoby by Scott v její blízkosti. Jenže Lisey začne ohrožovat šílenec, který tvrdí, že byl Scottovým velkým fanouškem a jeho úkolem je zpřístupnit Scottovy nevydané práce. A tady Vám už nechci prozrazovat více, protože to si prostě musíte přečíst.

Tohle není klasická Kingovka, které znáte, ale i tak si knihu určitě přečtěte. Nenechte se odradit pomalým a trošku nudnějším rozjezdem. Protože pak příběh nabere grády. Budete číst o přítomnosti, ale stejně důležité budou i návraty do minulosti. Jako ve většině Kingovek se i zde objevuje jakési zlo, jen v tomto případě nemá neuchopitelnou podobu, ale je zde jasně popsáno. Bohužel jsem chvilkami měla pocit, že autor se zde mohl rozjet krapet víc a se čtenářem si pohrávat trochu lépe, tak jak to umí.

Lisey a její příběh je pro skalní fanoušky nutnost. Pokud Kinga nemáte tolik v oblibě, můžete s touto bichličkou trošku bojovat. Ale i přes to je kniha, která stojí za to a čtení jsem si užila. Je to trošku jiná kniha, než jsme od autora zvyklí, ale v knihovně ji prostě chcete mít.

Za poskynutí knihy na recenzi moc děkuji nakladatelství Beta - Dobrovský a svou sbírku Stephena Kinga si můžete rozšírit ZDE.

HODNOCENÍ - 4 * z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...