úterý 25. června 2019

Tatér z Osvětimi - Heather Morris

Vydáno - CPress
Počet stran - 248

Kniha Tatér z Osvětimi vznikla podle skutečného příběhu, jenž souvisí s jedním z nejznámějších symbolů holocaustu - čísly, která měli vězňové vytetována na předloktí. Když se slovenský žid Lale Sokolov stal v tom strašlivém místě tatérem a musel označovat své spoluvězně čísly vyvedenými nesmazatelným inkoustem, využil svou nepatrnou volnost k činům. Díky své práci mohl vyměňovat šperky a peníze z majetku zavražděných židů za jídlo, které pomáhalo ostatní vězně držet naživu. Kdyby byl dopaden, čekala by ho jistá smrt. Za své přežití mu vděčí mnozí.

O holocaustu existuje bezpočet knih. Tato je však unikátní. Lale Sokolov velmi dobře věděl, co spoluvězně i jeho samotného čeká, a byl odhodlán nejen přežít, ale také žít naplno. To, co poznal, je sice strašlivé, ale současně plné naděje a odvahy. A v jeho vzpomínkách má své místo kupodivu také láska. V řadě vězňů čekajících na tetování stála i zděšená, chvějící se dívka. Pro Lalea - trochu drzého hazardéra - to byla láska na první pohled. Jeho a Gitin příběh, ověřený podle všech dostupných dokumentů a déle než sedmdesát let nevyprávěný, potvrdil jejich syn. Jen sotva mohli tehdy doufat, že se ho dočkají.


Knih s tématikou druhé světové války je v poslední době opravdu mnoho. A Tatér z Osvětimi byl na knižních pultech velmi úspěšný a těšil se u čtenářů velice pozitivních ohlasů.

Druhá světová válka a holocaust jsou sice těžká a smutná témata, ale určitě jsou v knihách velice důležitá, lidé by si měli připomínat historii a příběhy odvahy mnoha lidí by neměly upadnout v zapomění. Asi je hloupé říct, že mě knihy s touto tématikou baví, ale ráda je čtu, tyto nejrůznější životní osudy mi přijdou velice zajímavé.

Ačkoliv Tatér z Osvětimi zpracovává velice těžké a smutné téma, kniha je psána s neuvěřitelnou lehkostí. Je to čtivý, silný příběh o odvaze, lásce a touze přežít. Vlastně tohle mě na knihách z koncentračních táborů vždy fascinuje, jak lidé v tak těžkých časech dokážou najít tolik odvahy a síly.

Hlavní hrdina, který dělá tatéra v Osvětimi čtenáři ukazuje, jak to v Osvětimi chodí. A není to nic veselého. I v tomto krutém prostředí se mu podaří zamilovat do dívky jménem Gita. Celou knihou nás tedy provází jejich láska a především jejich touha být spolu jinde než v Osvětimi a být konečně zase svobodnými lidmi.

Co mi na knize chvilkami vadilo bylo to, že místy příběh nezní moc uvěřitelně. Stejně tak Lale mnohdy působí spíš jako neohrožený superhrdina než jako vezeň v koncentračním táboře. To mi celkový dojem z knihy bohužel kazilo.

Tatér z Osvětimi je kniha podle skutečného příběhu a určitě Vám ji můžu doporučit. Kniha je smutná, ale po celou dobu to hlavní hrdinové nevzdávají a věří v lepší zítřky, které nakonec přijdou.

HODNOCENÍ - 4 * z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...