neděle 30. prosince 2018

Láskou ji nespoutáš - Atticus

Vydáno - Ikar
Počet stran - 235

Láskou ji nespoutáš ( v originále Love Her Wild) je sbírkou veršů mladého autora, který si získal srdce půl milionu fanoušků na sociální síti Instagram. Časopis Teen Vogue ho označil za nejzajímavějšího básníka, kterému je třeba věnovat pozornost a magazín Galore za autora, jehož slova si lidé nejčastěji tetují na kůži. Své čtenáře okouzlil upřímností a autenticitou s jakou vystihuje ty nejdrobnější okamžiky. Jeho krátké a úsporné verše inspiruje láska, ženská duše, divoká příroda a svoboda, ve všech jejích podobách…


Kniha Láskou ji nespoutáš se ke mně dostala úplnou náhodou a to, když jsem ji vyhrála na Instagramu u Yoli, dokonce mám podepsaný výtisk. Láskou ji nespoutáš bylo stylově hodně přirovnáváno k Mléko a med, které jsem četla nedávno a moc se mi líbilo, viz. recenze na blogu.

Tajemý mladík Atticus (pseudonym), který dost často nosí masku, začal svoje básně prezentovat nejprve na Instagramu. Tam tvorba sklidila tak ohromný úspěch, že se rozhodl básně vydat knižně. Láskou ji nespoutáš je autorova prvotina, nedávno autor vydal již knihu druhou The dark between stars, ale ta zatím nebyla přeložena do češtiny.

Jak se často stává, básně pro mě zřejmě měly mnohem větší kouzlo jako projekt na Instagramu než v knižní podobě. Kniha je rozdělena do tří částí: Láska, Ona a Divokost. V první části jsou básně o začátku vztahu, zamilovanosti, stavění vzdušných zámků a o rozchodu. Autorovi sem zabloudily i dvě básně o rodičovství, které sem z mého pohledu, tak úplně nepatřily. Druhá část, Ona, byla o popisech žen, vyznání lásky a překonání překážek. V poslední části s názvem Divokost se autor zabývá zamyšlením nad smrtí, ale stejně tak i láskou a smyslem života.

No, asi nejlepší mi přišla první část a pak kniha postupně slábla. V první části byly dvě básně o rodičovství, které na mě působily, jakoby tam byly spíš omylem. Druhá část mi chvilami připomínala takové vyznání spolužáků ze školy, potěší Vás to ale není to nic převratného. V třetí části jsem už mnohdy měla pocit, že mnohdy jde spíše než o poezii, o generátor náhodných slov. Některé básně byly absolutně bez nějakého smyslu.

Celá kniha je doprovázena nejrůznějšími fotografiemi, které ale z mého pohledu také nebyly nic převratného a příliš mě nezaujaly.

Abych nebyla jen kritická, v celé knize byly asi 4 básně, které mě opravdu nadchly. Ale pro mě to bylo prostě málo. Buď je to již pro mladší čteáře a nebo jsem prostě v této knize nenalezla tu hloubku, kterou jsem nalézt měla. Za mě je tohle opravdu průměrná knížka a z mého pohledu je Mléko a med mnohem lepší. Druhou knihu od Atticuse si chci určitě taky přečíst, abych zjistila, zda-li se jeho tvorba posunula. Druhou knihu si chci přečíst určitě v angličtině, protože mám strach, jestli překlad také trošku neubral. No, nechám se překvapit.

HODNOCENÍ - 3* z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...