neděle 5. srpna 2018

My děti ze stanice ZOO - Christiane Vera Felscherinow, Horst Rieck, Kai Hermann

Nakladatelství - Oldag
Počet stran - 261

Dnes již dospělá Christiana F. vypráví svůj životní příběh. Svůj životní příběh narkomanky a prostitutky. První setkání s drogou u ní proběhlo ve 12 letech, to byl hašiš. O rok později už přišel na scénu heroin. Christiana v příběhu detailně popisuje jak svou závislost, tak i vztahy s rodinou, společností a i se svou partou, na kterou nedala dopustit. Ačkoliv je drogově závislá, příchází jí do života chlapec, do kterého se zamiluje, Detlef. Ten je ale také drogově závislý a vydělává si vlastním tělem. Má tento vztah šanci na úspěch? Dokážou se společně zbavit závislosti? Zjistí rodina Christiany, že je drogově závislá?


My děti ze stanice ZOO je na Databázi knih 66. nejlépe hodnocená kniha. A určitě si to zaslouží. Příběh dospívající dívky je naprosto šokující. Christiana je z nefuknční rodiny. Začíná to nevinným chozením ven a touhou někam patřit, někam zapadat. Vše začíná alkoholem, cigaretami a hašišem. Poté ale přichází na scénu heroin. Závislost je čím dál silnější a tudíž je třeba čím dál vyšší dávka. A na drogu si musí hlavní hrdinka nějak vydělat. Začne se tedy živit prostitucí. V jejím okolí je spousta narkomanů a čím dál častěji se stává, že někdo z nich na následky svojí závislosti zemře.

Od příběhu nečekejte nějaké příkrasy. Vše je vyprávěno s neuvěřitelnou syrovostí, upřímností a zároveň je v příběhu patrná i jakási dětská naivita. Ačkoliv kniha zpracovává hrůzné téma, je psána neuvěřitelně čtivě. Kromě Christiany vidíme osudy i jejich přátel a v neposlední řadě vidíme i to, jaký má dopad její závislost na celou rodinu. Hlavní hrdinka se svým způsobem vlastně chce závislosti zbavit a i se o to několikrát pokouší, bez úspěchu.

Z této knihy opravdu až mrazí. Když si uvědomíte, kam všude se Christiana dostane, co prožívá, koho potkává. Tohle je příběh z 80. let z Německa. Dnešní doba je ještě horší a o to víc pak člověk začně přemýšlět, co může potkat dnešní děti. Nebála bych se knihu zařadit do povinné četby. Protože problematika drog a prostituce je zde dokonale popsána a tenhle příběh by se měl dostat mezi mladé lidi aby zjistili, co vše jim hrozí a stačí jedno špatné rozhodnutí.

Pro nečtenáře je zde i filmová varianta My děti ze stanice ZOO z roku 1981. I když musím říct, že kniha je podrobnější a obsáhlejší a lépe popisuje jednotilivé osudy. I tak mohu film a knihu určitě všem doporučit.

HODNOCENÍ - 5* z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...