neděle 1. července 2018

Muž a žena - Michal Viewegh

Nakladatelství - Ikar
Počet stran - 296

Michal Viewegh se po své spisovatelské i osobní krizi vrátil na scénu. Teď je žhavou novinkou Muž a žena, kniha, která se skládá ze dvou příběhů.

První příběh nese název Family Frost a sledujeme zde příběh spisovatele, jehož knihy se prodávají stále míň. Je rozvedený, má dvě dcery na které platí alimenty a proto si musí přivydělávat rozvozem zmrzlin. Jeho matka je feministkou, která nesnáší muže a svého otce ani nezná. V příběhu nás hlavní hrdina provází svou minulostí a zároveň v přítomnosti chce od své matky zjistit, kdo je jeho otec.

V druhé části knihy je příběh Čarodějka z Křemelky. Jde o vyprávění z pohledu ženy, která umí číst myšlenky. Dominika nám popisuje svoje dětství, dospívání, vztahy s rodiči a poté sledujeme i její dospělý život. S hlavní hrdinkou prožíváme všechna úskalí, která čtení myšlenek obnáší. Zároveň vidíme, jak tento "dar" má dopad i na její milostný život. Dominika totiž čte myšlenky, velice špatně vidí ale je neskonale krásná a je ztělesněním představ snad všech mužů.


První příběh, Family Frost byl o dost slabší než Čarodějka z Křemelky. Ačkoliv hlavní hrdina byl sympaťák, se kterým se život zrovna nemazlí, příběh byl vlastně tak trošku o ničem. I když příběhu nechyběl vtip, pohřbila to nadmíra sprostých slov. Se sprostými slovy nemám nějaký problém, ale tady jich bylo opravdu mnoho a vastně to příběh dost pokazilo. Kromě toho, že hlavní hrdina chce poznat svého otce se toho v příběhu moc neděje, což mi přijde škoda.

Čarodějka z Křemelky mi přišla snad od jiného autora než Family Frost. Příběh měl spád, byl vtipný a děj pěkně plynul. Dominika mi byla sympatická, poloslepá kráska, která umí číst myšlenky byla obyčejná a čtenář si ji oblíbí. Ačkoliv na začátku Dominice čtení myšlenek možná budete závidět, veřte, že na konci knihy si řeknete, že v její kůži učitě být nechcete. Je zde popsán mnohem delší časový úsek života hlavní hrdinky, možná proto příběh působí tak nějak celistvě. Zase se zde ale objeví pár vulgarit, v tomto případě je jich podstatně méně než v prvním příběhu, ale pořád mi to přijde poměrně zbytečné a příběhu to nic nepřidá.

Muž a žena je pěkné letní čtení. Nenáročné, čte se lehce a děj pomalu ale jistě plyne. U obou příběhů nemusíte nějak extra přemýšlet nad postavami nebo dějem, takže je to dokonalý relax na víkend či dovolenou. Musím ale říct, že od někoho jako je Michal Viewegh jsem čekala prostě víc. Je vidět, že svou osobní i spisovatelskou krizi překonal, ale pořád to ještě není Viewegh, kterého známe a všichni tak zbožňujeme. Napsat tuto knihu nějaký neznámý autor jako svou prvotinu, byl by to boom. V tomto případě bohužel ne. I tak se kniha ale báječně hodí do letních dnů, kdy se u ní zasmějete a zcela určitě si i odpočinete.

HODNOCENÍ - 4* z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...