sobota 30. června 2018

Hygge - Prostě šťastný způsob života - Meik Wiking

Nakladatelství - Jota
Počet stran - 288

Dánové patří mezi nejštastnější obyvatele. Proč? Protože hygge. Hygge není nějaké zaříkávadlo, ale výraz pro řekněmě jakýsi pocit spokojenosti či štěstí. Je to o atmosféře a prožitku, jakýsi vnitřní klid. Hygge může být vlastně úplně všechno, oblečení, osvětlení, restaurace, jídlo nebo dokonce i počasí. Celou knihou nás provází Meik Wiking, ředitel Institutu pro výzkum štěstí v Kodani. Na začátku knihy se seznamujeme se samotným slovem hygge, co znamená, jak vzniklo. Poté se zabývame nejrůznějšími tématy, jak do svého života můžete vnést co nejvíce hygge. Nechybí ani recepty, tipy jak se oblékat a další. Najdeme zde dokonce i pár hygge míst, která můžeme v Dánsku navštívit.

Tato kniha vám nabídne rady a tipy, jak know-how nejšťastnějšího národa na světě můžete využít ve svém životě i Vy.
• Udělejte si pohodlí. Dejte si přestávku.
• Buďte tady a teď. Vypněte telefony.
• Ztlumte světlo. Zapalte svíčky.
• Nalijte si víno. Pusťte si svůj oblíbený film.
• Budujte vztahy. Udělejte si čas na své blízké.
• Přestaňte jíst jen a pouze zdravě. Dort je zcela rozhodně hygge.
• Žijte dnes tak, jako by už zítřek nikdy neměl přijít.



No, co ke knize dodat, je taková zvláštní. Je to jakási sonda do dánské kultury a způsobu žití, což se mi velice líbilo. Hygge vlastně není nic drahého ani nóbl, spíše naopak. Hlavní roli hraje prožitek, pohoda a klid. Také je důležité trávit čas s přáteli. Hygge je ale i mít hezkou chvilku pro sebe, s kávou, čajem či vínem nebo kouskem dortu, to už záleží na Vás. Kniha je doplněna i hezkými fotografiemi. Zároveň se ale v knize objeví slovo hygge tolikrát, že Vám to na konci knihy už trošku poleze krkem. Co mi ale vadilo bylo to, že se mnohdy ty stejné informace opakovaly pořád dokola.

Myslím si, že kniha není nějakým univerzálním receptem na štěstí. Zároveň je nám ale nabízen trochu jiný pohled na život, na svět a to je rozhodně zajímavé. Zejména v Česku, kde je v oblibě nadávat, stěžovat si, by si každý z nás měl něco z této knihy vzít. Umět se na svět dívat optimisticky, pořád se jen za něčím nehonit a umět vydechnout, trávit čas s blízkými lidmi a ten čas si umět užít. To je poselství knihy, které u nás trošku chybí. A díky tomuto přístupu vlastně chápu, že jsou Dánové štastní.

HODNOCENÍ - 2* z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...