středa 20. června 2018

Syn teroristy - Jeff Giles, Zak Ebrahim

Nakladatelství - Noxi
Počet stran - 112

Syn teroristy je zpověď chlapce, který si narozdíl od svého otce vybral odlišnou cestu.

Zakovi Ebrahimovi bylo v roce 1990 pouhých sedm let a přesně to pro něj byl zlomový rok. Rok, ve kterém jeho otec El - Sayyid Nosair spáchal hrůzný čin, zastřelil vůdce Židovské obranné ligy. Zdánlivě obyčejná rodina, otc průmyslový inžeýr, matka americká učitelka, která konvertovala k islámu, se i se vými dětmi najednou stávají psanci a nejsou nikde vítáni. Otce za čin odsoudí a je ve vězní, v roce 1993 ale z vězení pomáhá plánovat útok na Světové obchodní centrum. Rodina s otcem ze začáku komunikuje, postupně se mu ale vzdalují a začínají nový život bez něj. I když s rodinou otec nežije, jeho hrůzné činy je stále pronásledují. Matka pozná nového muže, kterého si vezme s vidinou nového začátku a krásného života, bohužel i v tomto případě je růžová budoucnost zase v nedohlednu. Zakova rodina se stále stěhuje.


Ačkoliv byl Zak odmalička vychováván k nenávisti, nenechal se tím strhnout a zvolil si vlastní cestu. Odmítá terorimus, násilí a snaží se šířit poselství míru. Byl vybrán aby promluvil na hlavní konfrenci TED. Část honoráře z této knihy věnoval na podporu neziskové organizace, která pomáhá komunitám postižených terorismem po celém světě.

I když je kniha krátká, sledujeme zde Zakův život od dětství až do dospělosti. Vidíme také jak se postupně vyvíjí jeho pohled na věc. Jako dítě nejvíce vnímá čas strávený s otcem, kterého je čím dál méně. V dospělosti s otcem již prakticky nekomunikuje a odsuzuje ho za jeho činy. Matka se se Zakovým otcem rozvede a najde si jiného muže, se kterým se po 14 dnech vdá. Bohužel druhý manžel si se Zakem vůbec nerozumí a je k němu velice hrubý.

V knize jsou popsány Zakovy pocity, jeho samota, smutek z toho, že vlastně nikam nepatří. Zároveň ale vidíme, jak v Zakovi stále více roste odhodlání nikdy nebýt jako otec.

Mně se kniha moc líbila, možná právě díky tomu, že byla krátká a nebyl tam prostor pro nějaké zbytečné pasáže. Vše bylo hezky popsáno, děj knihy svižně plynul. Zároveň zde nejsou nějaké drastické pasáže a pohled dítěte dodává knize na její autentičnosti.

HODNOCENÍ - 4* z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...