sobota 23. června 2018

Po Valentýnu - Esther J. Ending

Nakladatelství - Odeon
Počet stran - 247

Rain, Storm, Ocean, Forrest a Pillow, ne, to nejsou náhodná anglická slovíčka ale jména pěti sourozenců, jejichž osudy v knize Po Valentýnu sledujeme. Jejich matka je měla se třemi různými tatínky, jeden alkoholik, druhý bral LSD a třetí bral kokain, pil a týral děti. Bohužel ani matka se o děti nestrala a tak byly děti odebrány a dány do dětského domova. Toto smutné dětství je poznamená a následky si nesou až do dospělosti. Ocean trpí psychózami, které nakonec vyústí v to, že se oběsí, Pillow je alkoholička, Forrest kouří marihuanu, Storm a Rain nejsou schopní mít žádný vztah a tak spí spolu.



Po Valentýnu bylo oceněno jako nejlepší knižní debut roku 2004 v Nizozemsku. Ačkoliv je kniha poměrne kontroverzní, u čtenářů se jí dostalo vřelého přijetí. V knize narazíte na mnoho témat: drogy, alkohol, promiskuita, incest, domácí násilí, homsexualita, znásilnění a nechybí ani vražda a mnoho dalšího. Pokud si říkáte, že to jsou samá depresivní témata, tak ano, je to taková deprese na papíře, nic moc veselého v příběhu nečekejte. Chvílemi si až říkáte, co se asi tak mohlo autorce stát, že tohle vůbec byla schopná napsat. Ať už si autorka něcím z toho prošla nebo ne, kniha je psaná velmi sugestivně. Celý ten příběh autorce prostě věříte.

S čím jsem ale měla problém, byla hlavní hrdinka. Rain je psychicky nevyrovnaná, vlastně se jí nechce ani pracovat a má tendenci si na vše stěžovat. To je pro mě bohužel takový koktejl který mi dost kazil dojem z knihy.

Co se mi ale knize líbí je její surovost, upřímnost a to, že se nebojí dotýkat nejrůznějších témat, které se příliš v knihách neobjevují a už vůbec ne v takové míře.

Po Valentýnu není kniha pro každého, není to ani kniha na jedno odpoledne. Já knihu musela číst po kouscích, jelikož je občas tak depresivní, že jsem prostě už neměla náladu. Knihu bych doporučila spíše starším čtenářům, četný výskyt sexuálních scén, které jsou mnohdy dost podrobně popisovány, to také asi nesedne každému.

I když je kniha kontroverzní a psaná takovým neobvyklým style a dotýká se smutných a vážných témat, doporučuji ji. Podle mě je potřeba si jednou za čas něco takového přečíst ať vidíme, že vlastně naše životy jsou fajn a máme se dobře.

HODNOCENÍ - 3* z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...