sobota 16. června 2018

Smrtka – Neal Shusterman

Nakladatelství - Yoli
Počet stran - 384

Svět, kde lidstvo má už vše, nestárne, přirozenou smrtí už neumírá, nemoci již nejsou součástí jejich životů a přestává se počítat věk. Pokud spácháte sebevraždu, prostě Vás odvezou do oživovacího centra. Vše monitoruje a pečlivě hlídá systém Nimbus. I přes zdánlivou idylku je nutné udržovat určitý počet obyvatel. A proto je zde cech Smrtek. Smrtky mají určité kvóty, kolik lidí musí ročně pokosit a jsou to jediné osoby, které Vám můžou vzít život. I pokosení ale není jen tak, musí se dodržovat určitá pravidla a přikázání. Například rodina pokoseného vždy získá roční imunitu.

V příběhu se setkáváme s Rowanem a Citrou, kteří byli vybrání do učení smrtky Farradaye. Hlavní hrdinové jsou obyčejní lidé bez nějakých superschopností. Ze začátku je nespojuje nic kromě toho, že ani jeden se Smrtkou stát nechce. Jediným přínosem pro ně je to, že jejich rodiny dostanou imunitu. Oba učedníci svoje rodiny milují. A rodina toho, kdo se stane Smrtkou získá doživotní imunitu. Je tady ale jedna komplikace, Smrtkou se nemohou stát oba, ale pouze jeden z nich. Další háček nastává ve chvíli, kdy jedna ze Smrtek umírá a vypadá to, že to nebyla žádná náhoda!


Svět knihy je pro mě dokonale propracovaný a nádherně morbidní. Musím říct, že jsem občas obdivovala více propracovanost světa než příběh samotný. Příběh je vlastně obyčejný, hlavní hrdinové jsou normální teenageři a žádní hrdinové. Musím ocenit, jak detailně je chod světa vysvětlen a přes to je děj stále srozumitelný. Co knize taky dodává na atmosféře jsou deníkové zápisky různých Smrtek. I přes to, že je kniha young adult, nalezneme v ní pár hlubokých myšlenek.

Tuhle knihu vřele doporučuji. A myslím, že kniha není věkově omezena, zamilují si ji mladší čtenáři ale stejně tak i dospělí. Ačkoliv má kniha téměř 400 stran, čte se opravdu lehce a prostě hltáte stránku za stránkou. I grafické zpracování knihy je krásné, ale to mě u nakladatelství Yoli vlastně ani nepřekvapuje, jelikož oni ty knížky prostě umí.

Smrtka je prvním dílem připravované série. Už teď je jasné, že kdo četl Smrtku, se nemůže dalších dílů dočkat. Tato série autora snad vyjde již kompletní a ne jako Bez šance, kde byl v češtině vydán pouze první díl.

Už po pár stránkách té knize prostě propadnete. Já se obyčejně nenechávám příliš strhnout nadšením z knih, ale zde to prostě jinak nešlo. Smrtka má svůj úspěch prostě zasloužený a oprávněný.

HODNOCENÍ - 5* z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...