neděle 11. dubna 2021

Holčička, která měla ráda Toma Gordona - Stephen King

Vydáno - Beta

Počet stran - 192

Svět měl zuby a mohl vás jimi kdykoli pokousat. Trisha McFarlandová to zjistila, když jí bylo devět let. V deset hodin dopoledne začátkem června seděla vzadu v autě své matky, na sobě měla modrý nadhazovačský dres Red Sox (s číslem 36 Gordon na zádech) a hrála si s panenkou Monou. V půl jedenácté zabloudila v lese. V jedenáct se snažila nepodléhat panice, snažila se neříkat si "Tohle je vážné, tohle je moc vážné". Snažila se nemyslet na to, že když se lidé ztratí v lese, někdy se jim může něco stát...


Holčička, která měla ráda Toma Gordona je jednou z prvních knih od Stephena Kinga, kterou jsem poprvé četla asi 8 let zpátky. Už tehdy se mi myšlenka příběhu moc líbila a teď, když jsem se do příběhu mohla ponořit znovu, jsem si čtení užila dokonce ještě víc.

Příběh je prostý a nijak komplikovaný, hlavní postavou je Trisha, která se ztratí v lese. Čtenář se dozvídá i rodině Trishy, ale jen nezbytně nutné informace, žádná zbytečná omáčka kolem. I když má Holčička, která měla ráda Toma Gordona pouze necelých 200 stran, tak King zde rozehrává mistrný příběh. Malá, ztracená holčička, která se snaží zbytečně nepodléhat panice a její jediné spojení se světem je walkman, který ji uklidňuje před spaním. V hlavě vede rozhovory se svým oblíbencem, hráčem Red Sox Gordonem, který je pro ni naprostý bůh. Současně poznáváme i její rodinné zázemí a vztahy s jednotlivými členy rodiny. A že tyto nejsou mnohdy úplně ideální.

Kniha je takovou sondou do hlavy holčičky, která se ztratila. Rozhodně nečekejte klasický horor, protože byste se jej nedočkali. Budete sledovat stupňující se zoufalství a stále pracující představivost hlavní hrdinky, která ji varuje, v jak tíživé se ocitla situaci. Příběh je neskutečně čtivý a není problém ho za odpoledne přečíst. King skvěle líčí opuštěné prostředí lesa, ale zároveň zůstává k hlavní hrdince poměrně dost milosrdný na jeho poměry. A právě to byl trošku můj problém. Čekala bych, že celé tohle dobrodružství autor Trishe zkomplikuje. Rozhodně oceňuji, že i přes to King příběhu ponechává uvěřitelnost a z Trishy nedělá zbytečně žádnou super hrdinku.

Holčička, která měla ráda Toma Gordona je rozhodně skvělým tipem pro ty, kteří se chtějí s Kingovou tvorbou seznámit, ale zároveň chtějí vyzkoušet krátký příběh bez zbytečných popisů a odboček. Zároveň bych knihu doporučila každému, kdo má náladu na napínavou jednohubku s nádechem tajemna.

Za knihu Holčička, která měla ráda Toma Gordona moc děkuji nakladatelství Beta a knihu můžete zakoupit ZDE.

HODNOCENÍ  - 4 * z 5 *.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...