neděle 26. července 2020

Běh o život - Richard Bachman

Počet stran - 224
Vydáno - Beta

Sci-fi z nedaleké budoucnosti líčí temnými barvami industriální svět, nikoli nepodobný totalitě. Zábavu apatickým masám obstarává jediný televizní kanál, který vysílá obskurní zvrácené soutěže, z nichž nejdrsnější a nejpopulárnější je Běh o život. Vybraný jedinec, v tomto případě Ben Richards, je vypuštěn do ulic Ameriky jako lovná zvěř. Po dvanácti hodinách ho začnou pronásledovat profesionální Lovci, podporovaní mnoha udavači z řad televizních diváků. Prchající zoufalec sahá pod vidinou odměny ve výši milionu dolarů k těm nejkrutějším prostředkům, aby pronásledovatele setřásl.


Říkáte si, že je Vám jméno Richard Bachman povědomé? Ano, samozřejmě, jedná se o pseudonym Stephena Kinga. King pod svým pseudonymem píše trošku jiným stylem, než je pro něj typické, ale já osobně musím říct, že mám tento styl hodně ráda a například Dlouhý pochod je jedna z mých nejoblíbenějších knih.

Běh o život se odehrává v roce 2025. Společnost je znuděná a televizní diváci jsou stále víc nároční. Už jim nestačí obyčejné reality show, chtějí něco akčního a nejlépe i něco takového, kde půjde účastníkům o život. 

Ben Richards je chlapík, kterému se v pracovním životě zrovna moc nedaří, dost možná i proto, že zrovna neuznává autority. Jeho manželka vydělává jako prostitutka, aby zajistila rodině aspoň nějaký příjem. Celá situace se komplikuje, když Benova malá dcera onemocní. Léčba je drahá a rodina je bez peněz. A tak Ben dostane nápad zúčastnit se Běhu o život a zajistit rodině peníze i lékařskou péči. Sledujeme jeho cestu od výběrového řízení až po účast v soutěži samotnou.

Musím říct, že i když má běh o život jen něco málo přes 200 stran, kniha mě chytla opravdu od první strany a hltala jsem stránku za stránkou. Nejsou zde žádné zbytečné popisy a příběh je opravdu hodně čtivý. King zde krásně vykreslil i psychologii Bena, u kterého vidíme, že do této zvrácené doby zrovna nezapadá a odsuzuje ji, ale zároveň chce udělat cokoliv pro záchranu dcery.

Samotná soutěž je taky velmi skvěle a barvitě popsaná. Ben se snaží přežít a je stále na útěku. Do toho se setkává s různými lidmi a bohužel ne každý se mu zrovna snaží pomoct a chvilkami se tak trošku pere i sám se sebou. A co mě opravdu dostalo, bylo finále, které mě dost překvapilo.

Běh o život si rozhodně dovolím doporučit i čtenářům, kteří běžně Kinga nevyhládávají, protože si myslím, že pokud máte rádi akční, survival příběhy a zároveň sci-fi, přijdete si tady rozhodně na své. Knihu jsem četla poprvé a vím, že rozhodně ne naposledy, protože se jedná o opravdu povedené dílo.

Za Běh o život moc děkuji nakladatelství Beta a knihu můžete pořídit ZDE.

HODNOCENÍ - 5 * z 5 *.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...