pondělí 22. června 2020

Vlci z Cally - Stephen King

Vydáno - Beta
Počet stran - 640

Roland se svými kumpány se opět vydává na cestu za Temnou věží. Nečekaně je ovšem vyhledají vesničané, kteří je požádají o pomoc a úlevu, neboť jsou sužováni bytostmi, jež nazývají Vlky. O pistolnících z rodu Eldova je totiž známo, že žádost o pomoc nikdy neodmítnou. Ale i zdánlivé zdržení může znamenat další oddálení na cestě Paprsku.


Je to k nevíře, ale akcí nabité putování za Temnou věží má už pátý díl v novém vydání a pomalu se příběh začíná chýlit ke svému konci. Musím říct, že čím více dílů je vydaných, tím větší ozdobou se tato série v mojí knihovně stává. Tento díl je opět jedním z těch obsáhlejších, jelikož má více než 600 a není to zrovna čtení na jedno odpoledne. I tak se čtenáři otevírá neskutečná jízda plná dobrodružství.

Jelikož jsou Vlci z Cally už pátým dílem série, nechci ohledně děje zabíhat do nějakých detailů kvůli spoilerům. Mnozí se ptáte, jestli je nutné číst opravdu všechny díly. Ano, tato série to opravdu vyžaduje. I když na začátku knihy je krátké shrnutí, je třeba mít nějaké znalosti o příběhu z předchozích dílů.

Na začátku knihy potkáváme Andyho, humanoidního robota, který kromě horoskopů také šíří zprávy o příchodu tzv. Vlků. Nikdo neví, co jsou tajemní Vlci vlastně zač. Jelikož v Calle se velmi často rodí dvojčata, Vlci vždy jedno z dvojčat unesou. Některé z dětí, mají to štěstí, že se po čase vrací zpět ke svým rodinám, ale psychicky jsou úplně jiní a často brzy umírají ve velkých bolestech. Obyvatelé Cally jsou čím dál víc vyděšení a tak k Rolandovi a ostatním vyšlou prosbu o pomoc. Jak můžete tušit, výprava neodmítne, to ale ještě neví, jak moc je to ovlivní. Kromě Cally můžeme sledovat i dějovou linku, ve které postavy mohou překonávat prostor a čas.

Pistolníci zde neurazí příliš velký kus cesty, ale jejich pobyt v Calle je více než zajímavý. Postupně se seznamují s obyvateli, poslouchají jejich příběhy. Sledují, jak jsou zlomení tím, co je potkává. Velice zajímavou postavou je otec Callahan, který se potkal s upírem a je zde odkaz na Prokletí Salemu.

I když Vlci z Cally některé věci z předchozích dílů vysvětlují, zároveň otevírají spoustu dalších otázek. A právě to mě na této sérii neskutečně baví. Čtenář má totiž pořád nad čím přemýšlet a je stále udržován ve střehu. Zároveň musím uznat, že série Temná věž je poměrně komplikovaná a je nutné, aby se čtenář na příběh soustředil. Je to ale taková ta příjemná komplikovanost, kterou mě baví se protloukat a postupně vše poodhalovat. Zároveň musím říct, že celý příběh je ponurý a chvilkami až depresivní a přesně takovou atmosféru mám v knihách ráda.

Jediné, co bych knize vytkla, byla linka s růží, která mě tak úplně nenadchla. A jak už jsem vytýkala u některých z předchozích dílů, i zde bych některé pasáže trošku zkrátila, jelikož pro mě byly rozvleklé.

Vlci z Cally v sobě rozhodně nezapřou to, že se King inspiroval příběhem Sedmi statečných. Jen ve Vlcích z Cally dostal nový fantasy, hororový a někdy až sci-fi kabát, což příběhu rozhodně prospělo.

I pátý díl Temné věže se mi moc líbil. Obdivuju, jak má King celý svět i putování pistolníků promyšlené. Zároveň dokáže do příběhu zakomponovat nejrůznější odkazy. Moc jsem si užívala vyprávění o Vlcích a stejně tak zmínka o Prokleté Salemu byl výborný autorův tah. Jsem hodně zvědavá, kam se bude příběh ubírat dál a opravdu nedokážu odhadnout, jak tato série skončí.

HODNOCENÍ - 4 * z 5 *.

Za knihu Vlci z Cally moc děkuji nakladatelství Beta a knihu si můžete zakoupit ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...