pondělí 29. června 2020

Rudé svitky magie - Cassandra Clare, Wesley Chu

Vydáno - Slovart
Počet stran - 392

Magnus Bane si nepřál nic jiného než dovolenou - luxusní výlet po Evropě po boku lovce stínů Aleca Lightwooda, který se navzdory vší nepřízni osudu nakonec stal jeho přítelem. Jakmile se však ubytují v Paříži, navštíví hrdinu dávná přítelkyně s informací o kultu zvaném Karmínová ruka, který uctívá démona a usiluje o vyvolání chaosu. Vše nasvědčuje tomu, že tento kult založil Magnus sám. Před spoustou let. Jen jako vtip.


Jste fanoušci světa lovců stínů, ale série Nástroje smrti, Pekelné stroje i Temné lsti máte přečtené? Tak nesmutněte, protože Cassandře Clare vychází v češtině první díl nové série Nejstarší kletby. Na této sérii spolupracuje s autorem Wesley Chu. První díl nese název Rudé svitky magie a rozhodně stojí za to.

Ještě než se začnu zabývat samotnou knihou, ráda bych upozornila, že než se pustíte do Rudých svitků magie, je nutné mít přečtenou aspoň sérii Nástroje smrti, abyste se tady v ději orientovali. Pokud se Vám do knih nechce pouštět, mohu Vám doporučit i seriál Shadowhunters, který je na Netflixu, ale upozorňuji, že tam jsou jisté odchylky od knih.

Teď už ale k samotné knize. Rudé svitky magie jsou především o Magnusovi a Alecovi. Pokud této dvojici nefandíte, kniha Vás zřejmě moc neosloví. Magnus s Alecem se vydávají na romantickou dovolenou po Evropě. V Paříži Magnuse navštíví jeho dávná přítelkyně, která ho informuje o kultu Karmínová ruka, který se snaží vyvolat chaos a páchá mnoho škod. Vypadá to, že tento kult měl založit sám Magnus, jenže on si na toto vůbec nepamatuje. Vymazal mu snad někdo vzpomínky? Nebo Magnus lže?

Musím říct, že Rudé svitky magie byly příjemný návrat do světa lovců stínů, upírů, vlkodlaků a démonů. Obecně mám tuto tématiku v knihách ráda. Čemu je v knize rozhodně věnována největší část příběhu, je vztah Magnuse a Aleca. Neustále se ujišťují a přesvědčují o své lásce a vlastně ji tak trochu hájí před kýmkoliv, koho potkají. Ze začátku je to milé a sladké, ale jak příběh postupuje, máte pocit, že se to trošku začíná opakovat a příběh to ničím neobohatí. Respektive romantická linka je fajn, ale nemusela by tvořit většinu knihy. A to mám tento pár opravdu ráda a fandím jim. Také se mi líbilo, že v příběhu navštívíme Paříž, Benátky a pokud jste třeba v nějakém z těchto měst byli, pěkně to dotvoří atmosféru knihy.

Rudé svitky magie jsou čtivé, akční, stejně tak jako předchozí knihy autorky. Jen mi přišlo, že ostatní knihy autorky byly trošku více propracované. Je možné, že mám tenhle dojem díky tomu, že Rudé svitky magie jsou prvním dílem série, který čtenáře jen tak uvedl do děje a teprve další díly se skutečně rozjedou. Tedy, aspoň v to doufám. Milé bylo, že jsme zde narazili i na postavy z předchozích sérií a bylo trošku poodhaleno, jak jejich životy pokračují.

Abych to tedy nějak shrnula, Rudé svitky magie by ve Vaší knihovně určitě neměly chybět, zvlášť pokud jste skalním fanouškem Cassandry Clare. Těším se, jakým směrem se budou ubírat další díly série, mělo by se jednat pravděpodobně o trilogii a doufám, že další díly budou ještě lepší. Protože ačkoliv jsem si čtení opravdu užila, pár trhlinek jsem v příběhu viděla.

HODNOCENÍ - 4 * z 5 *.


Za poskytnutí knihy moc děkuji megaknihy.cz a Rudé svitky magie a další knihy o lovcích stínů můžete zakoupit na jejich

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...