středa 7. srpna 2019

Betasamec - Milan Dohnal

Vydáno - Beta - Dobrovský
Počet stran - 256

Třicátník Milan žije velmi všední život svobodného muže a řadového zaměstnance, když se mu víceméně náhodou podaří posadit se na manažerskou židli v nadnárodním korporátu. Jeho život se tím změní prakticky od základů - teď, když je úspěšný a dobře vydělávající muž, začnou o něj jevit zájem krásné ženy, snaží se mu vlichotit noví "přátelé", život se zdá být jedním nikdy nekončícím mejdanem. Časem se ale ukáže, že uhájit teplé místečko v korporátu není až tak snadné, zvlášť ve chvíli, kdy jsou ekonomické výsledky v červených číslech a vedení si žádá rychlé a efektivní řešení. Jenže nic takového v korporátu ještě nikdy nikdo nedokázal.


Hledáte nějaké vtipné, letní čtení, které Vám ale nezabere příliš místa v kufru na dovolenou nebo v kabelce? Tak v tom případě je tady pro Vás kniha Betasamec od českého autora Milana Dohnala. Tohle letní čtení totiž není pouze záležitost pro dámy. Vlastně bych Betasamce nazvala spíš takovým letním čtením pro muže.

Hlavní hrdina je obyčejný chlap, třicátník Milan, který se tak nějak protlouká životem. V práci není příliš šťastný, milostný život mu také příliš nevzkvétá, když už potká ženu, je to většinou na jednu noc. Nedokáže odolat pivu a ani si neodpustí cigaretu. Jednoho dne se mu život obrátí naruby a to proto, že v práci je dosazen na manažerskou pozici a tím se mu otevírá zcela nový svět. Bohužel ne všichni jsou v tomto světě upřímní a féroví, jak by si přál.

Milan, hlavní postava knihy je upřímný chlap, který si nebere servítky, nazývá věci pravými jmény a pro sprosté slovo nejde vůbec daleko. Kniha je psána s nadsázkou, humorem a lehkostí a každý z nás se určitě najde v nejedné situaci, kterou Milan prožívá. A to je velké plus knihy, většina z nás se aspoň místy dokáže ztotožnit s hlavní postavou a čtenář si řekne, že podobnou situaci třeba také zažil. A upřímně, spousta situací je opravdu vtipná. Všemu dodává šmrnc opravdu svérázný způsob vyprávění Milana.

Kniha je vtipná, ale občas mi přišlo, že ten vtip byl do některých pasáží už trošku nucen na sílu, to mě trošku mrzelo a lehce mi to kazilo dojem z knihy. Ačkoliv mi vulgarismy v knihách nevadí, zde jich na můj vkus občas bylo zbytečně moc aniž by knize něco přidaly.

Pokud chcete opravdu odpočinkové čtení, mohu Vám Betasamce jen doporučit. Ideální prázdninová kniha, kterou si oblíbí jak ženy, tak muži. Ačkoliv se nejedná o úplně převratný příběh, krásně si u něj odpočinete a určitě zapomenete na starosti všedních dní a to je u knihy důležité.

Děkuji nakladatelství Beta- Dobrovský za poskytnutí knihy na recenzi a knihu můžete zakoupit ZDE.

HODNOCENÍ - 4 * z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...