čtvrtek 30. května 2019

Pouta - Delphine de Vigan

Vydáno - Odeon
Počet stran - 160

Nový román u nás již dobře známé spisovatelky nenechá nikoho v klidu: každý z nás si v něm najde strunu, kterou už slyšel znít nebo která v něm stále zvučí temnou ozvěnou. Silná, intenzivní, temná kniha se světýlkem naděje, jejímiž hrdiny jsou naši současníci, je svědectvím o tom, že příčinou zla a tragických osudů nebývají jen války, přírodní katastrofy, nemoci a jiné, většinou těžko ovlivnitelné zásahy "shora", ale působí si je lidé sami navzájem svou lhostejností, leností, sobectvím, slabostí či nepochopením.


Autorka Pout je u nás již známá, jelikož jí u nás byly vydány již 4 knihy. I přesto jsem od ní nic nečetla a tak jsem se rozhodla přečíst si Pouta, která se u nás dočkala velkého ohlasu a popularity.

Nejprve musím zmínit, že pokud někdo čeká veselý příběh o rodině, tak toho se mu určitě nedostane. Pouta jsou syrový příběh bez příkras, který poukazuje na to, jak moc jsme propojeni se svou rodinou a jak moc nás ovlivňuje. Mnohdy vlastně více než chceme a nebo než jsme ochotni připustit.

V příběhu sledujeme osud dvou dospívajících chlapců, Thea a Mathise. Theo žije v rozvrácené rodině a je ve střídavé péči rodičů. Matka nesnáší, když Theo musí být u otce a pak se mu za to mstí. Otec je alkoholik. Jediným útěkem Thea od reality je přátelství s Mathisem a alkohol. Theo si neuvědomuje, jak jeho chování a rozhodnutí ovliv%ují i další osoby v jeho okolí a na to právě Pouta poukazují.

Ačkoliv se jedná o krátkou knihu, není to úplně lehké čtení. Čtenář se musí soustředit a navíc příběh je opravdu drsný, ponurý. A tady autorka opravdu ukázala svůj bravurní styl psaní. I když to není veselá kniha, je tak příběh tak skvěle podaný, že prostě budete chtít číst dál a dál. Nečekejte žádné barvité popisy, ale stručné, jasné vyprávění. A právě tento styl psaní mám moc ráda.

Pouta opravdu vřele doporučuji. Ten příběh Vás dostane a ještě dlouho Vám bude ležet v hlavě a budete nad postavami přemýšlet. Tohle byl pro mě jeden z těch silnějších čtenářských zážitků a jsem ráda, že Pouta nechybí v mojí sbírce odeonek.

HODNOCENÍ - 5 * z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...