neděle 19. května 2019

Nimbus - Neal Shusterman

Vydáno - Yoli
Počet stran - 440

Rowan se rozhodl, že na vlastní pěst napraví cech smrtek a podrobí jej zkoušce ohněm - a to doslova. Po zimním konkláve zmizel v ústraní a od té doby podniká útoky na zkažené smrtky - nejen ve StředoMerice, ale na celém kontinentu. Stal se z něj lidový hrdina - smrtka Lucifer - který v černé róbě odevzdává zkorumpované smrtky plamenům. Citra, z níž se pod dohledem smrtky Curieové stala mladší smrtka, zkaženost vidí a chce ji změnit zevnitř, ale na každém kroku nachází překážky, a dokonce se ocitá v ohrožení života. Rozkol mezi "starou gardou" a "novým řádem" se vyostřuje a vzájemné soupeření přechází od slov k činům. Nad tím vším bdí vševědoucí Nimbus - jediný, kdo má moc řešit závažné problémy dokonalého světa. Ale vloží se do toho, nebo bude jen přihlížet, jak se dokonalost mění v úpadek?


Pro mě jedna z nejočekávanějších knih tohoto roku. A je konečně tady! Smrtka nasadila laťku hodně vysoko. Podařilo se to Nimbusu udržet? Nebo se jedná o jeden z typických druhých vycpávkových dílů?

Tak Nimbus byl opravdová jízda! Setkáváme se s hlavními postavami z prvního dílu, Rowanem a Citrou. Postavy jsou dospělejší a rozbíhá se kolotoč nejrůnějších událostí. Rowanova postava je najednou temnější, tajuplnější a snaží se v řádu Smrtek nastolit řád a spravedlnost, což některým Smrtkám chybí.

Každá kapitola v knize začíná Nimbusovými myšlenkami. Jsou velice zajímavé a jak kniha postupuje, stávají se také temnějšími.

Byla jsem překvapená, že druhý díl byl celkově takový ponurejší, najednou se ukazovaly nedostatky, které tento zdánlivě dokonalý svět má. Už na začátku knihy je jasné, že tento stav nebude pro svět dlouhodobě udržitelný a musí se stát něco zásadního. A to se také stane.

Opravdu, Nimbus si po celých 440 stran udržel svižnost, napětí, akci a byl neskutečně čtivý. Vlastně mi přišel více čtivý než Smrtka a je to jeden z mála případů, kdy se druhému dílu podařilo předčít ten první. Shusterman opět potvrzuje, že psát umí a čtenáře dokáže překvapit a každá kniha je pro čtenáře zážitkem.

Co víc dodat, Nimbus opravdu všem doporučuji a je to zatím asi nejlepší kniha, kterou jsem letos četla. Každou stránku jsem si opravdu užívala. A ten konec? Ten byl pro mě zdrcující a velmi nutně potřebuji další díl! Tuhle knihu budu z hlavy dostávat hodně dlouho.

HODNOCENÍ - 5 * z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...