neděle 9. září 2018

Prostituce v nacistických táborech - Václav Miko

Nakladatelství - Petrklíč
Počet stran - 124

Aby nacisté upevnili svůj systém a minimalizovali vnitřní odpor, aplikovali násilné metody i proti ženám. Hitlerův věrný paladýn Heinrich Himmler do rozsáhlé strategie zakomponoval státem kontrolovanou prostituci jako součást mocenského a hospodářského zájmu. Prostitutky byly brány jako asociální zlořád, jenž představoval pro německý lid hrozbu, a ženy, které nesplňovaly představy nacistické ideologie, byly násilím sexuálně zotročeny a mnohé poslány nejen do nevěstinců pro vojáky Velkoněmecké říše, ale také do koncentračních táborů. Právě tam se běžně prováděly nucené sterilizace za pomocí vysokých dávek rentgenových paprsků. Experimentální potraty neznaly hranic a tisíce brutálních pokusů pod vedením Josefa Mengeleho vedly k bolestivé smrti. Své si prožili i homosexuálové a lesbicky orientované ženy. I když nacisté svému lidu kázali o mravnosti a hrdosti, ve skutečnosti sami činili úplný opak. V době jejich moci se tisíce žen a sotva dospělých dívek staly oběťmi různých forem sexuálního násilí, ponižování, znásilňování a mučení. Existovaly však tehdy i zvrácené formy rasového šílenství, kdy vybraní muži SS museli zplodit tisíce nových árijců v tzv. domech Lebensbornu s ochotně se nabízejícími ženami, které si vytyčily za povinnost porodit vůdci alespoň jedno dítě. Když však rozvoj nové populace nesplňoval požadovanou kvantitu, sáhli nacisté dokonce i k únosům blonďatých a modrookých dětí z celé okupované Evropy.


Na začátku knihy se seznamujeme s celou politickou situací v Německu a dozvídáme se, jak vlastně Adolf Hitler přišel k moci. Zároveň je nám přdstaven ideál krásy v Třetí říši. Dále už se seznamujeme s fungováním nevěstinců, ať už to byl samotný výběr žen do těchto zařízení, tak i nevěstince pro SS, vojáky a nebo přímo v koncentračních táborech. Asi nejvíce zajímavé byly dvě poslední kapitoly knihy a to sadistické dozorkyně a potraty u Josefa Mengeleho.

Tato kniha rozhodně není pro slabé povahy. Zároveň ale každý, kdo se zajímá o téma druhé světové války by si měl knihu přečíst. I když kniha popisuje opravdu hrůzné věci, je psána velice poutavým způsobem. Celou atmosféru knihy dokreslují i obrazové přílohy, které jsou v celé knize a jsou rozhodně velice zajímavé.

Co mi trošku chybělo, byly svědectví žen, které tohle hrůzné období přímo zažily. Ačkoliv na konci knihy jsou uvedeny zdroje, místy to na mě působilo trošku jako školní referát a myšlenky a domněnky samotného autora a postrádala jsem odbornost. Ale těch pasáží naštěstí nebylo moc.

Kniha, kterou seženete v Levných knihách asi za 49 Kč, mě zaujala obálkou a tématem samotným. A ve finále to pro mě bylo milé překvapení. Vlastně mě až mrzelo, že kniha nebyla o něco delší. Ale tohle čtení na jeden večer Vám poskytne nové informace a ať chcete nebo ne, budete nad knihou přemýšlet.

HODNOCENÍ - 4* z 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...