neděle 10. června 2018

Šest vran - Leigh Bardugo

První díl duologie, která sklízí neuvěřitelný ohlas. Opravdu je kniha tak výborná?

Děj knihy nás zavede do města Ketterdam, kde za peníze seženete všechno, zločin zde jen vzkvétá a že zde potkáte nějakou dobrou duši moc nemůžete očekávat. Hlavním hrdinou je Kaz Brekker, který se i přes svůj mladý věk umí v tomto prostředí dobře pohybovat a je mnoha lidmi obávaný. Pohledný a mladý zloděj se jen tak ničeho nezalekne. Ani zdánlivě nesplnitelného úkolu, který dostane. Ale i nesplnitelný úkol stojí za to, pokud vám za něj někdo nabídne hromadu peněz. A to je přesně Kazův případ. Kaz totiž musí vyloupit Ledový palác, nedobytnou pevnost, ze které se ještě nikdo nikdy nedostal živý. Světu totiž hrozí válka, na trh se dostala nová droga, která dává Grišům neuvěřitelnou sílu a schopnosti a také z nich dělá snadno ovladatelné loutky, které jsou na droze závislé již po dvou užití. Kaz se tohoto úkolu nezalekne, ale ví, že i jeho schopnosti jsou omezené a něco takového nemůže zvládnout sám. Proto si na splnění úkolu přizve další kumpány, kteří jsou ale také ztělesněním nejrůznějších nešvarů. Špionka Inej, ostrostřelec Jasper, Matthias, Wylan a krásná Nina, která umí z každého dostat přesně ty informace, které potřebuje. A tak se tahle parta záporáků pouští do svojí nesplnitelné mise. Bohužel ne všichni spolu mají ty nejlepší vztahy a jak už se nabízí, ve vzduchu visí zrada.



Kniha se odehrává ve světě série Griša, kterou autorka napsala. Není ale nutné tuhle sérii číst, děj knihy bez problému pochopíte. Já jsem měla ze začátku trošku problém se orientovat v postavách, přece jen jich je hodně, ale po pár desítkách stran se do toho dostanete. Každá z kapitol je psaná z pohledu jedné postavy, možná právě proto je kniha tak čtivá, různorodá a děj neuvěřitelně ubíhá. Kniha je poměrně velká a nemá zrovna málo stran, i tak si knihu ale neuvěřitelně užijete a prostě se kniha bude číst tak nějak sama. Z počátku jsem byla ke knize skeptická kvůli těm ovacím, které se na ni valí ze všech stran. Teď už ale chápu, že ty reakce jsou zasloužené a knihu opravdu stojí za to přečíst. Děj je napínavý, svižný, ačkoliv je tam trošku romantiky, spíše to knize dodá na kvalitě a není to nějaké nucené klišé. Doufám, že kvalitu děje se autorce podaří udržet i v druhém dílu, do kterého se co nevidět pustím.

HODNOCENÍ - 5* z 5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...