čtvrtek 19. ledna 2023

Pavučina snů - Stephen King

Počet stran - 600

Vydáno - Beta

Kdysi dávno se v prokletém městě Derry (dějišti klasických románů To a Nespavost) spojili čtyři kluci a odhodlali se ke statečnému činu. K činu, jenž je všechny změnil způsobem, který nikdy nebudou schopní pochopit. Teď, o pětadvacet let později, jsou z kluků dospělí muži, každý se svým vlastním životem a vlastními starostmi. Ale vzájemné pouto přetrvalo. Každou loveckou sezónu se čtveřice znovu schází v lesích severního Maine. Letos do jejich chaty zabloudí dezorientovaný cizinec, který mumlá cosi o světlech na obloze. A jeho nesrozumitelné blouznění se brzy ukáže až nepříjemně blízké pravdě.


Pavučina snů je považována už za takovou nesmrtelnou klasiku od Kinga. Toto tvrzení jen potvrzuje fakt, že kniha se u nás dočkala již třetího vydání a nechybí ani filmové zpracování. Knížka má 600 stran, takže tento hard back je taková malá cihlička s opravdu krásnou obálkou.

Nenechte se zmást, že se kniha opět odehrává v městečku Derry a hlavnímu postavami jsou čtyři kamarádi. Žádnou vykrádačku knihy To rozhodně nečekejte. V příběhu má velkou roli přátelství a charaktery kamarádů jsou pěkně popsány, vidíme i jejich vývoj jakmile dopějí a jejich životy se ne vždy ubírají směrem, kterým by chtěli. Z počátku nevýraznou, avšak důležitou postavou je chlapec, který je autista a má zvláštní schopnosti.

Pavučina snů je hororový příběh, ale pokud máte rádi sci-fi, také si přijdete na své. King zde totiž zpracovává námět útoku mimozemské civilizace. Nechybí ani pár nechutných scén, ale vzhledem k rozsahu knihy jich není mnoho.

Jak už to tak v Kingových knihách bývá, autor hlavním postavám dokáže pěkně zavařit, to vám bude jasné, jakmile narazí na zmateného muže, který začne mluvit o podivných světlech na obloze. Z toho prostě nekouká nic dobrého.

Pavučina snů je jedním z takových těch hutnějších příběhů, který Vám dá chvilkami zabrat a rozhodně nesedne každému. Pro mě osobně bylo těch 600 stran vcelku dost a kdyby byla kniha třeba o 150 stran kratší, nezlobila bych se. Nejsem extra fanouškem mimozemšťanů v knížkách, ale zde je mimozemská civilizace vykreslena velmi chytře a způsobem, který mě bavil.

Za Pavučinu snů moc děkuji nakladatelství Beta a knihu můžete zakoupit ZDE.

HODNOCENÍ - 4 * z 5 *.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aletta, má dcera - Ellen Keithová

Počet stran - 416 Vydáno - Beta  Aletta, má dcera je strhující román odehrávající se během druhé světové války. Je to příběh ženy, která nab...