čtvrtek 22. října 2020

Ústav - Stephen King

Vydáno - Beta

Počet stran - 448 

Uprostřed noci, v domě na klidné ulici na předměstí Minneapolis vetřelci zavraždí rodiče Luka Ellise a naloží ho do černého auta. Operace netrvá ani dvě minuty. Luke se probudí v Ústavu, v místnosti, která vypadá stejně jako jeho pokoj – kromě toho, že nemá žádná okna… Tak dramaticky Stephen King rozehrává psychologicky podobně děsivý příběh jako ve Žhářce, protkaný úžasnou dětskou imaginací kultovního To, příběh o výjimečně nadaném chlapci, který se pokusí zvítězit nad zlem.


I když je rok 2020 jedním z těch těžších a méně veselých, knižní trh čtenářům i přes to umožňuje myšlenkami utíkat do nejrůznějších příběhů. Jako například nakladatelství Beta, které letos vydává opravdu velké množství Kingovek. Přiznávám, že Ústav jsem doposud vůbec neznala, ale když jsem si přečetla anotaci, vypadalo na skvělý příběh a můj odhad se potvrdil.

Hlavním hrdinou Ústavu je Luke, kterému je 12 let a vypadá jako obyčejný kluk. Jenže tento obyčejný kluk je vysoce inteligentní a má zvláštní schopnosti. Právě jeho zvláštní schopnosti se mu stanou osudnými, protože je unesen organizací, která tyto nadané děti podrobuje různým experimentům. Luke se ocitá v prekérní situaci, zavraždili mu rodiče, je unesen a co dál? Zvládne to? Má bojovat a nebo se vzdát? Ačkoliv se na první pohled může zdát, že je ve svém pokoji, není to tak. Na tomto pokoji je něco zvláštního.

Ústav nebyl typický horor, ačkoliv se objevovaly hororové prvky, je tento příběh založen spíše na psychologii. King zde výborně líčí postavy, pohrává si s nimi, nevyhýbá se ani scénám s násilím, jak to u autora známe. Zároveň je celý příběh plný odhodlání, přátelství, což víme, že King umí zpracovat z románu To. Celý příběh je hodně svižný, svým způsobem i uvěřitelný. Luke sám o sobě pro mě nebyl tak výjimečná postava, ale v kombinaci s Kalishou, Averym a Nickem mě tahle partička jednoduše bavila a stále mě to hnalo číst dál a dozvědět se, kam se bude příběh ubírat. Příběh byl děsivý, ale trošku jiným způsobem.

Jediné, co bych knize vytkla byl ten začátek, který byl na mě trošku zmatený. A zároveň některé pasáže mohly být trošku kratší. Ale zase nebylo to tak, že bych se při čtení nějak výrazně nudila, to rozhodně ne. No a část s plotem? Ta mě tolik neoslnila.

Pro mě byl Ústav zase trošku jiným příběhem autora. Je znát, že je kniha novější a autorova tvorba je krapet jiná, než byla dřív. Rozhodně si netroufám soudit, jestli horší nebo lepší, protože mě baví, když se střídají styly psaní a knihy jsou rozmanité a nejsou podle nějaké šablony. Takže Ústav je rozhodně skvělým kouskem, do Vaší knihovny.

Za knihu moc děkuji nakladatelství Beta a Ústav můžete pořídit ZDE.

HODNOCENÍ - 4 * z 5 *.


1 komentář:

  1. Ústav se mi také nelíbil tak moc jako ostatní Kingovky. Špatný rozhodně nebyl. :-) Ale mezi mé favority se také nedostal. :-)

    OdpovědětVymazat

Noční směna - Stephen King

Počet stran - 376 Vydáno - Beta Dvacet příběhů, v nichž nic není, jak se zdá, a temné stíny noci pronikají i do bezpečného světla dne. Přízn...